Peking megingathatatlan támogatásáról biztosította a hongkongi kormányzót

Carrie Lam hongkongi kormányzó egy magánjellegű találkozó során vállalati vezetőknek azt mondta, hogy lemondana, ha megtehetné.

Forrás: MTI2019. 09. 03. 13:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Reuters hírügynökség a napokban arról számolt be: birtokába került egy hangfelvétel, amelyen Carrie Lam hongkongi kormányzó egy magánjellegű találkozó során vállalati vezetőknek azt mondta, hogy lemondana, ha megtehetné. Lam – Pekingre célozva – rámutatott, hogy nagyon korlátozott mozgástere van a válság megoldására, mert „két urat kell szolgálnia”.

Aktivisták szerint a hongkongi vezető saját maga szivárogtatta ki a felvételt, hogy elnyerje a tömeg rokonszenvét. A kormányzó csalódottságát fejezte ki a hanganyag közzététele miatt.

„Határozottan támogatjuk a hongkongi kormányzót, Carrie Lamot a különleges közigazgatási terület kormányának élén” – hangsúlyozta sajtótájékoztatóján a kínai kormány hongkongi és makaói ügyekért felelős irodájának szóvivője, Jang Kuang. Lam is leszögezte: nem akar távozni hivatalából.

„Az elmúlt három hónapban azt mondogattam magamnak, hogy csapatomnak és nekem maradnunk kell, hogy segítsük Hongkongot” – húzta alá a kormányzó kedd reggeli sajtótájékoztatóján.

A tisztségviselő hozzáfűzte: sohasem vette fontolóra, hogy távozásáról tárgyaljon Pekinggel.

A különleges közigazgatási státuszt élvező Hongkongban több mint három hónapja tüntetnek a növekvő kínai befolyás ellen. A megmozdulások eredetileg a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet miatt kezdődtek, amelyet azóta már felfüggesztettek. A több alkalommal milliós tömegeket vonzó tiltakozások fokozatosan a Peking által támogatott hongkongi kormányzat ellen fordultak. A demonstrálók a törvénytervezet végleges visszavonásán kívül immár Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását követelik, valamint egy független bizottság létrehozását, amelynek a rendőrök tüntetőkkel szembeni akcióinak kivizsgálása lenne a feladata.

A mintegy 7 millió lakosú város 1997-ben tért vissza kínai fennhatóság alá a brit gyarmati irányítás alól. Hongkong 2047-ig széleskörű autonómiát élvez az egy ország, két rendszer elve alapján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.