Példátlan oroszellenes szankciókat szorgalmaznak a republikánusok

Újabb szankciók körvonalazódnak Oroszország, Kína és Irán ellen az amerikai kongresszusban.

2020. 06. 11. 16:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb szankciók körvonalazódnak Oroszország, Kína és Irán ellen az amerikai kongresszusban. A csütörtökön bemutatott jelentést a Republikánus Párt kutatási bizottsága készítette. A szerzők szerint minden korábbinál keményebb büntetőintézkedésekre van szükség ezekkel az országokkal szemben. „Amerika még mindig a legszabadabb, legerősebb és a legfejlettebb nemzet az egész világon. Azonban az elmúlt két évtizedben az Egyesült Államok dominanciájára egyre nagyobb kihívást jelentenek az amerikaiak által vezetett világrend elleni fenyegetések” – fogalmaz a jelentés.

A republikánusok összesen 130 ajánlást fogalmaznak meg a kongresszusnak: Oroszországot a terrorizmus támogatójának kiáltanák ki, ami többek között további nemzetközi gazdasági korlátozásokat vonna maga után Moszkva ellen. Emellett javasolják az orosz energetikai vállalatok elleni szankciók kiterjesztését és a dezinformációs kampányt folytatók elleni fellépést. Ezt tágabban értelmezik, és a listában szerepel például a grúz kormánypárt vezetője, Bidzina Ivanisvili vagy az oroszbarát ukrán politikus, Viktor Medvedcsuk is. A jelentés szerint az orosz állampolgárokat közvetlenül kell tájékoztatni a „valós helyzetről”, ami az amerikai külügyminisztérium feladata lenne.

A republikánusok a Kínai Kommunista Párt elleni kemény szankciókat is megfogalmaznak, különös tekintettel a párt vezetőire. A szerzők szerint Washingtonnak szembe kell néznie Kína világrendi ambícióival és ki kell állniuk a nyugati értékekért, valamint meg kell védeniük az amerikai innovációs technológiákat és szellemi tulajdont. A kormánypárt kutatási bizottsága az előző elnök, Barack Obama külpolitikáját is erős kritikával illeti. „Nyolc évig Obama elnök kudarcos politikája lehetővé tette a legnagyobb ellenfeleinknek, hogy erősebbé váljanak, miközben gyengült Amerikának, a világ elsődleges hatalmának a helyzete. Ebben az időben a kommunista Kína és Oroszország teljesen ellenőrizetlen volt, Irán pedig készpénzzel teli repülőgépet kapott” – olvasható a 120 oldalas jelentésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.