Pellergini: Le kell számolni az EU kelet-nyugati megosztottságával

Európa virágzó és biztonságos jövője érdekében az Európai Unió tagállamainak egységére kell törekedni, le kell számolni a kelet-nyugati megosztottsággal – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák kormányfő Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésének Európa jövőjéről szóló vitája során kedden.

Forrás: MTI2019. 03. 12. 14:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hangoztatta: Európa jövője, az európai biztonság nem épülhet csak nyugaton, ahhoz Közép-Európára is szükség van. Egység nélkül Európának más globális szereplők döntéseit kell elszenvednie, nem lehet hiteles és sikeres – húzta alá Pellegrini.

Úgy fogalmazott, hogy Európának közös érdekei vannak, amelyhez mindkét oldalnak megértésre kell törekednie. Egyebek mellett ilyen a munkavállalók külföldi kiküldetésének kérdése vagy a termékek, különösen az élelmiszerek kettős minőségének megszüntetése.

Pellegrini kiemelte, hogy a regionális együttműködések fontosak Európa jövője szempontjából. A visegrádi országok összefogásuk keretében új kezdeményezésekkel állnak elő az unió erősítése érdekében. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a keleti és a nyugati uniós tagállamok között – ha ugyan kis mértékben is, de – növekednek a regionális, a szociális, társadalmi és gazdasági különbségek, ami nem járul hozzá ahhoz, hogy az egység érzése erősödjön, hogy az európaiak az unióban mindenhol egyenlőnek érezzék magukat. Sokan úgy érzik, hogy hátramaradnak más európaiakhoz képest – mondta.

„A közös megoldások megtalálása, az egység az értékek közös elfogadását jelenti, és nem csorbíthatja a nemzeti identitást. A helyi és regionális kultúrát meg kell őrizni” – fogalmazott.

A migrációt érintően Pellegrini kijelentette, hogy az Európán kívülről érkező tömeges bevándorlás komoly feszültséget okoz a tagállamok között. Az unió országainak közösen kell olyan szabályokat kidolgozniuk, amelyek minden fél számára elfogadhatóak. A migrációnak kezelhetőnek kell lennie, és az európai érdekeket kell szolgálnia – húzta alá.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke felszólalásában kijelentette, azt szeretné, hogy a visegrádi országok segítsék, hogy „végre lezáruljon az unió keleti és nyugati országai közötti hasztalan vita”. „Ne gondoljuk, hogy csak az Európai Bizottság vagy az uniós parlament és néhány nyugat-európai kormány felelős a konfliktusokért” – mondta.

Juncker arra szólította fel a visegrádi együttműködés soros elnöki tisztségét egy éven keresztül betöltő Szlovákiát, tegyen meg mindent, hogy a két régió ne kerüljön gyakori összeütközésbe, a meglévő feszültségek pedig elsimuljanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.