Pénteken megnyitja kapuit a Hagia Szophia – nagymecsetként

Az újranyitáson a székesegyház körüli utcákat lezárják, és mintegy húszezer rendőr fog szolgálatot teljesíteni.

Forrás: MTI2020. 07. 23. 22:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mecsetként nyitja meg kapuit a pénteki imára gyülekező muszlim hívők előtt az isztambuli Hagia Szophia székesegyház.

A hivatalos újranyitáson, amelyre 1000-1500 hívőt várnak az épületbe és még sokkal többet a körülötte kialakított imahelyekre, Recep Tayyip Erdogan török elnök is jelen lesz. A hívőknek a koronavírus-járvány miatt kötelező lesz a szájmaszk viselése és a távolságtartás. A Hagia Szophia körüli utcákat lezárják, és nagyjából húszezer rendőr fog szolgálatot teljesíteni.

A török legfelsőbb bíróság két hete hozott döntést arról, hogy 1934-ben, a köztársaság-alapító Kemál Atatürk államelnöksége alatt jogellenesen alakították múzeummá a Hagia Szophiát. A bírósági döntés után Erdogan elnöki dekrétummal nagymecsetté nyilvánította az ikonikus épületet. A döntés miatt megbotránkozását fejezte ki Görögország, az Egyesült Államok és számos keresztény egyházi vezető.

A Krisztus utáni 6. században épült templomot mecsetként használták az után, hogy az oszmánok 1453-ban elfoglalták Konstantinápolyt – a mai Isztambult –, és megtették a birodalom fővárosának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.