Pénzbírságot kapott a legnagyobb független fehérorosz hírportál főszerkesztője

Forrás: MTI2019. 03. 04. 21:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy minszki bíróság pénzbírságra ítélte a legnagyobb független fehérorosz hírportál főszerkesztőjét, Marina Zolotovát hétfőn.

A törvényszék úgy rendelkezett, hogy Zolotovának 7650 fehérorosz rubel (mintegy egymillió forint) bírságot kell fizetnie, illetve viselnie kell a 6000 rubeles (körülbelül 785 ezer forintos) perköltséget.

Az ügyészség ennél jóval nagyobb, 25 500 rubeles (nagyjából 3,2 millió forintos) büntetéssel sújtotta volna az újságírót. A fehérorosz jogszabályok alapján a tut.by főszerkesztője akár öt év börtönbüntetést is kaphatott volna, és eltilthatták volna hivatásától.

Zolotovát augusztusban tartóztatták le mintegy tucatnyi másik újságíróval együtt. A főszerkesztőt azzal vádolták, hogy nem ellenőrizte alkalmazottait, akik előfizetés nélkül használták a BelTA állami hírügynökség szolgáltatásait.

A Zolotovával együtt elfogott újságírókat – a tut.by és több más hírforrás, köztük a BelaPAN magánhírügynökség munkatársait – már korábban elengedték. Őket arra kötelezték, hogy kamatostul fizessék meg az okozott kárt.

Jogvédő csoportok bírálták az eljárást, amely szerintük annak bizonyítéka, hogy a kormány el akarja lehetetleníteni a független sajtót.

Fehéroroszország 2018-ban a 155. helyen állt a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet sajtószabadság-indexén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.