Phenjan aggasztja a furcsa ázsiai hármast

Legalább két dolog hozza össze időről időre a furcsa, egymással nem mindig felhőtlen viszonyt ápoló Kína, Japán és Dél-Korea vezetőit. Az egyik a Phenjan és Washington közötti új konfrontáció szelleme, a másik a vélt vagy valós sérelmek miatt stagnáló kereskedelem felélesztése.

Mártonffy Attila
2019. 12. 22. 17:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Észak-Korea és az Egyesült Államok között ismét alakulóban lévő ellentét árnyékolja be Kína, Japán és Dél-Korea vezetőinek ma kezdődő csúcstalálkozóját Kínában. Phenjan egyre ellenségesebb magatartása könnyen véget vethet a nagy nehezen kiharcolt enyhülési folyamatnak és az utóbbi idők diplomáciai erőfeszítéseinek.

Abe Sindzó japán miniszterelnököt és Mun Dzse-in dél-koreai államfőt ma fogadja Pekingben Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök, majd a vendégek Szecsuán tartomány székhelyére, Csengtuba utaznak, hogy ott találkozzanak Li Ko-csiang (Li Keqiang) kormányfővel. Várhatóan főleg gazdasági témákról fognak tárgyalni, a napirendet a Reuters szerint mégis nagy valószínűséggel Észak-Korea uralja majd.

Phenjan ugyanis egyre ingerültebb amiatt, hogy nukleáris ballisztikus rakétakísérletei felfüggesztése ellenére az Egyesült Államok nem oldotta fel a gazdasági szankciókat. Az észak-koreai vezetés december 31-ig várja az amerikai engedményeket, ám a kitűzött határidő nemigen indította meg Washingtont. Egyes szakértők úgy vélik, hogy Észak-Korea felújítja ballisztikusrakéta-tesztjeit, ami valószínűleg a Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök között 2018-ban kötött egyezmény végét jelentené.

Stephen Biegun észak-koreai ügyekért felelős amerikai megbízott a múlt héten magas rangú kínai, japán és dél-koreai diplomatákkal találkozott, hogy az utolsó pillanatban megpróbálják elhárítani az új konfrontációt.

Egy héttel ezelőtt Peking és Moszkva közösen azt javasolta az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy a világszervezet oldjon fel néhány szankciót a holtponton való átlendülés érdekében. Bizonytalan azonban, hogy Peking meg tudja-e győzni a vonakodó Szöult és Tokiót, hogy lépjenek ki Washington árnyékából, miközben az USA világossá tette, minden erre vonatkozó ENSZ-határozatot meg fog vétózni a BT-ben.

Közben vasárnap Kína, Japán és Dél-Korea kereskedelmi miniszterei megállapodtak a folyamatos tárgyalásokban egy háromoldalú szabadkereskedelmi egyezmény, valamint egy szélesebb körű ázsiai és csendes-ócáni paktum megkötésében.

A kereskedelem fejlesztésében való egyetértés ellenére azonban Kadzsijama Hirosi japán és Szung Jun-ho dél-koreai miniszter nem találkozott, holott mind Szöul, mind pedig Tokió hivatalosan arra törekszik, hogy javítsanak politikai és gazdasági kapcsolataikon. Ezek a közelmúltban a mélypontra estek a második világháborús dél-koreai kényszermunkások kárpótlása körüli vita, valamint a kétoldalú kereskedelem nagymértékű visszaesése miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.