Plusz pénzekre tettek volna szert a német kórházak

A kormány a járványhelyzet túldramatizálásával vádolja az intenzív ágyakat üresen hagyó kórházakat.

2020. 12. 05. 14:58
Coronavirus disease (COVID-19) outbreak continues in Berlin
A warning sign which reads "COVID-19 area no entry!" is seen at the COVID-19 isolation ward where patients suffering from the coronavirus disease are treated at DRK Kliniken Berlin Mitte hospital in Berlin, Germany, November 11, 2020. REUTERS/Fabrizio Bensch - RC201K9KQARL Fotó: Fabrizio Bensch
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több németországi kórházat vádoltak meg azzal, hogy a koronavírus-helyzetet kihasználva plusz pénzekhez akartak hozzájutni. Egy kereszténydemokrata parlamenti képviselő, Erwin Rüddel azt mondta, számos egészségügyi intézmény

szándékosan hagyta üresen az intenzív osztályok ágyait,

mert az jövedelmezőbb számukra. A Bild német lap pedig azt írta, hogy a kórházak vezetői

túldramatizálják a helyzetet,

amikor arra hivatkoznak, hogy az intenzív osztályokon hamarosan elfogyhatnak a helyek.

Az egészségügyi intézmények még november elején adtak ki egy közleményt, miszerint a dolgozók úgy látják, hamarosan Olaszországéhoz hasonló, katasztrofális állapotok uralkodhatnak el az országban. A dél-európai államban az egészségügyi rendszer az összeomlás határára sodródott, a kórházak súlyosan túlterheltek.

Sajtóértesülések szerint azonban Németország egészségügyi rendszere a koronavírus-járvány idején soha nem került közel a túlterheléshez. Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének e heti felmérései szerint országszerte közel 28 ezer intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, melyek közül több mint ötezer még szabad.

„Az a tény, hogy a szakszervezetek újra és újra figyelmeztetnek a horrorforgatókönyvekre, gyanút vet fel. A nyomásgyakorlás célja az volt, hogy rávegyék a politikusokat: az adófizetők pénzéből újítsák fel a klinikákat”

– írta véleménycikkében a Bild német napilap.

A The Telegraph brit napilap cikke pedig azt veti több kórházvezető szemére, hogy szándékosan üresen hagyták intenzív osztályuk több ágyát, mivel a berlini parlament által márciusban elfogadott sürgősségi segélycsomag részeként a koronavírus-betegek ellátására szabadon hagyott minden ágy után napi ötszázhatvan euró pluszpénzt kapnak a kórházak.

– A járvány első hullámában azt vettük észre, hogy a kórházak szándékosan üresen hagyják az ágyaikat. Tanultunk a hibából, a kórházakkal együttműködve igyekszünk hatékonyabb módon kompenzálni őket. Ezért nem értem, miért panaszkodnak ismét

– jelentette ki Erwin Rüddel, aki a Bundestag egészségügyi bizottságának az elnöke.

A Német Kórháztársaság tagadta a vádat, az érdekvédelmi csoport elnöke, Gerald Gass szerint nem dramatizálták túl a helyzetet, az egészségügyi intézmények csupán a járvány súlyosbodásától tartva kongatták meg a vészharangot.

– A kórházak egyszerűen azt feltételezték, hogy lényegesen több koronavírus-esettel lesz dolguk

– jelentette ki a politikus, hozzátéve, hogy az intenzív osztályokon azért vannak kevesebben, mert az orvostudomány már eléggé fejlett ahhoz, hogy a betegek egy részének kezelése a normál osztályokon is megvalósulhasson.

 

– Ha megnézzük a számokat, akkor ez nem az a hatalmas katasztrófa, amelyet a kórházak jelenleg felvázolnak

– értékelte Németország jelenlegi helyzetét a The Telegraphnak nyilatkozva Hendrik Streeck, a Bonni Egyetem professzora.

Mint Európa többi részében, úgy Németországban is lényegesen erősebb a járvány második hulláma a tavaszi időszaknál, eddig november 20-án jelentették a legmagasabb számú napi megfertőződést, közel 24 ezret. A halálozási arány szintén nagymértékben emelkedik, december 2-án közel ötszázan hunytak el a koronavírus-fertőzés következtében, mely szintén rekordnak számít a világjárvány kirobbanása óta. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában 23 449 ember szervezetében mutatták ki a vírust, s 432 halálesetet regisztráltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.