Pócza István: rendkívül fontos találkozó lesz a V4-ek és Németország között

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Pozsonyba utazik, ahol részt vesz a visegrádi országok kormányfői és Angela Merkel német kancellár csúcstalálkozóján. A V4-Németország csúcs fő témái várhatóan az Európai Unió 2021-2027 közötti évekre szóló pénzügyi kerete, a közelgő európai parlamenti választások, az Európai Unió jövője, valamint a 30 évvel ezelőtti európai társadalmi változások lesznek. Az ECHO TV V4 – Európa jövője című műsorában Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője elmondta: rendkívül fontos találkozó lesz a V4 országok és Németország között.

Forrás: MTI2019. 02. 07. 13:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pócza István hozzátette: az egyik legfontosabb téma a következő hét éves európai uniós költségvetés lesz, a másik pedig az európai parlamenti választások.

Ez egy rendkívül fontos találkozó lesz a visegrádi országok és Németország között, valamint azt sem szabad elfelejteni, hogy az országok külön-külön is tárgyalnak majd egymással – emelte ki.

A műsorvezető azon felvetésére, miszerint többször elhangzott, hogy a 2021-2027-es költségvetési ciklus egyértelmű vesztese lesz a közép-kelet-európai régió Pócza István elmondta: nem dőlt még el a kérdés, hogy vesztes lesz-e a V4 vagy nem. Az biztos, hogy az eredeti terv szerint szeretnék visszafogni a kiadásokat.

Megjegyezte: Németország ebben a kérdésben meglehetősen rugalmas más országokhoz képest.

Németország tudja azt, hogy nettó befizetőként vesz részt, ha a hagyományos megközelítést alkalmazzuk, azonban óriási profitra tesz szert már akkor is, ha csak a visegrádi országokkal való kereskedelmi kapcsolatokat tekintjük – fogalmazott. Hozzátette: német politikusok és az Európai Bizottság német képviselője is bevallotta, hogy Németország nem befizetője, hanem kedvezményezettje ennek az együttműködésnek.

Pócza István kiemelte: az európai uniós jogszabályok szerint nem függhet össze egy politikai vita alkalmazása és a fenyegetés a költségvetési kérdésekkel. Ez a kettő különböző terület, melyeket nem szabad összekeverni.

Egy politikai akció keretében viszont pont ezt akarják – hangsúlyozta.

A teljes adás megtekinthető az ECHO TV weboldalán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.