Pofonok sorozatába szaladt bele a brüsszeli válságkezelés

A von der Leyen irányította uniós bizottság átnyúlt volna a tagállamok feje felett.

2020. 04. 08. 14:59
EC President von der Leyen speaks on coronavirus disease (COVID-19) in Brussels
HEALTH-CORONAVIRUS/EU Fotó: Francois Lenoir Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pofonok sorozatába szaladt bele szerdán az uniós válságkezelés. Az Európai Bizottság már egy nappal korábban beharangozta, hogy Ursula von der Leyen elnök (képünkön) Brüsszelben ismerteti a koronavírus elleni védekezés úgynevezett kivezetési forgatókönyvét, illetve az európai újjáépülésről szóló terveket. Ám Spanyolország, Olaszország és Franciaország – a jelenlegi uniós járványgócok – nyomban letörték a bizottság ambícióit, mondván: tisztelet kérdése, hogy Brüsszel egy ilyen lépés előtt konzultál-e a tagállamokkal vagy sem.

Fotó: Reuters

Mivel a tagországokkal való egyeztetés egyértelműen nem történt meg, Von der Leyen szerdai bejelentése elmaradt, a biztosi kollégium csak egyszerű vitát tartott a kivezetési forgatókönyvről. Folyosói pletykák szerint kiváltképp a több mint 17 ezer halottat számláló Olaszország orrolt meg amiatt, hogy az engedélye nélkül máris a korlátozások utáni időszakról essen szó. Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet európai főigazgatója szerdán szintén az olasz érvet karolta fel. Mint mondta, egyáltalán nincs itt az ideje annak, hogy Európában megkezdődjön a védekező intézkedések leépítése. Ahogy azt a Magyar Nemzet is megírta, Dánia és Ausztria nemrég bejelentette: április közepén fokozatosan megkezdi a visszatérést a normális kerékvágásba.

Az olaszok szerdán nem csak egy fronton harcoltak Brüsszelben. Az euróövezet gazdasági és pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport tizenhat órányi tárgyalás után sem tudott egyezségre jutni arról az ötszázmilliárd eurós gazdasági mentőcsomagról, amely a járvány negatív gazdasági hatásait orvosolná. Róma ismét leginkább Hollandiával rúgta össze a port: utóbbiak hallani sem akarnak a közös uniós adósságtörlesztésről, így a koronakötvények kibocsátásáról. Ráadásul az Európai Stabilitási Mechanizmus égisze alatt nyújtott hiteleket is szigorú, az olaszok számára elfogadhatatlan feltételekhez kötnék. Az eurócsoport csütörtökön ismét videó-konferencia keretében fut neki a csomag kidolgozásának.

A harmadik pofon az Európai Kutatási Tanács, az unió kutatásfejlesztési szervének elnökétől érkezett Brüsszelben: az amerikai-olasz Mauro Ferrari benyújtotta a lemondását, miután összehangolatlannak találta az Európai Bizottság válságkezelését.

– Az EU egyik támogatójaként érkeztem az Európai Kutatási Tanács élére, de a koronavírusra adott reakció megváltoztatta a nézeteimet, nagyon csalódott vagyok – írta a sajtóban is megszellőztetett lemondólevelében Ferrari, aki a nanomedicina – az orvostudományban alkalmazott a nanotechnológia – elindítójaként ismert szakmai berkekben. Ferrari kritikaként említette azt is: a tagállamok között nincs koordináció az egészségügyi kérdésekben, egyoldalúak a határlezárások és a finanszírozást segítő kezdeményezések is sorra ellenállásba ütköznek.

Elmondása szerint Ursula von der Leyent is tanácsokkal látta el a világjárvány kezelésére, ám ez „belső politikai vihart” kavart a bürokratikus brüsszeli bizottságban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.