Pokolgép robbant Franciaországban

Munkatársunktól
2019. 05. 25. 6:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkevesebb tizenhárom ember, köztük egy gyerek szenvedett sérüléseket tegnap, miután pokolgép robbant Lyon egy forgalmas utcáján. A Kelet-Közép-Franciaországban fekvő város forgalmas utcáján, helyi idő szerint délután fél hat után robbantott a merénylő, az előzetes vizsgálatok szerint a táskába rejtett bomba mellé szögeket és csapágygolyókat helyezett el a nagyobb pusztítás érdekében.

A Le Parisien napilapnak egy szemtanú azt mondta, hogy egy lobbanást látott, aztán az embereket fehér füst terítette be. A rendőrség lezárta a környező utcákat, és arra kérte a lakosokat, hogy kerüljék el a belvárost a segítségnyújtás és a nyomozás megkönnyítése érdekében. A helyi prefektúra szóvivőjének beszámolója szerint egy arcát elfedő férfi hagyta a robbanószerkezetet egy pékség előtt, a város szívének tartott Bellecour tér közelében. A rendőrség hajtóvadászatot indított a férfi után, a helyi média úgy tudja, a gyanúsított egy biciklivel menekült el a helyszínről. A hatóságok vizsgálják a támadó indítékát, a nyomozásban a párizsi terrorizmusellenes ügyészség is részt vesz.

Emmanuel Macron francia elnök támadásnak minősítette a robbantást egy tegnapi interjúban. Elmondta továbbá, hogy nem tud halálos áldozatokról, de sebesültekről igen. A francia államfő egyúttal együttérzését fejezte ki a merénylet sérültjeiknek, illetve hozzátartozóiknak.

Édouard Philippe miniszterelnök a robbantásra hivatkozva lemondta az európai parlamenti választások előtti kampányzáró eseményét.

Christophe Castaner francia belügyminiszter valamennyi forgalmas közterület, illetve vallási épületek és sportlétesítmények őrzését megerősítette. A belügyminiszter a robbantás után nem sokkal a helyszínre indult, hogy személyesen felügyelje a hatóságok munkáját. A Le Figaro című francia lap felhívta a figyelmet arra, hogy tegnap este a város stadionjában Ed Sheeran angol énekes adott koncertet, a rendezvényt megerősített biztonsági intézkedések mellett tartották meg.

Legutóbb Franciaország a Notre-Dame-ban kitört tűzeset miatt került címlapokra. A párizsi székesegyház áprilisban égett le, a tűzeset pontos okai­nak felderítésére indult nyomozás jelenleg is tart.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.