Politikaivá vált a Juncker-bizottság

Politikai testületként működött az elmúlt öt évben az Európai Bizottság, ezzel felborult az uniós intézmények közötti egyensúly – erről beszéltek kormányzati politikusok egy tegnapi konferencián. Az eseményen a bizottság képviselője is jelen volt, szerinte ez a vélemény negatív és általánosító.

Buzna Viktor
2019. 05. 10. 10:18
SZIJJÁRTÓ Péter
Új összetételű parlamentre van szükség Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha eddig nem vezette az Európai Uniót olyan gyenge teljesítményű bizottság, mint a mostani – mondta tegnap a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter egy konferencián minősítette a Jean-Claude Juncker által vezetett, leköszönő Európai Bizottság (EB) munkáját. Közölte, itt az ideje lezárni az elmúlt ötéves időszakot és egy új összetételű Európai Parlamenttel újrakezdeni a munkát.

– Az EB nem működhet tovább politikai testületként – folytatta Szijjártó, aki szerint Jean-Claude Juncker bizottsága már öt évvel ezelőtt világossá tette, kiterjeszti befolyását a tagállamok felett.

– Más területen nem sikerült eredményeket elérnie – tette hozzá Szijjártó, aki szerint a következő összetételű EB-nek több tiszteletet kell tanúsítania az emberek és nemzetek iránt.

Hangsúlyozta, Magyarország érdeke az erős EU, az ehhez szükséges lépéseket a külügyminiszter hét pontban foglalta össze. Elsőként említette a biztonság fontosságát, illetve a keresztény kultúra megőrzését.

Beszélt a következő uniós költségvetési ciklusról, a tagállami szuverenitás visszaállításáról, és sürgette az unió bővítését a balkáni országok felvételével.

Új összetételű parlamentre van szükség
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Szijjártó végül a kettős mérce problémájára tért ki, mint fogalmazott: elfogadhatatlan, hogy míg Nyugat-Európában kínai kapcsolatai miatt támadják Magyarországot, több milliárd eurós üzleteket kötnek Pekinggel.

Beszédet mondott Trócsányi László igazságügyi miniszter is, aki elmondta: helyre kell állítani az intézmények közötti egyensúlyt.

– Az Európai Tanács határozza meg a politikai irányokat és prioritásokat, a bizottság pedig csak ezen keretek között dolgozhat – mondta.

Az eseményen Zupkó Gábor, az EB budapesti képviseletének vezetője is beszédet mondott. Bár nem akarta minősíteni a korábban elhangzott kritikákat, kérdésünkre elmondta: Szijjártó egy általánosító, negatív véleményt fogalmazott meg.

– Mint minden uniós intézmény, a bizottság is megengedi a kritikát – tette hozzá a képviselet-vezető. Zupkó szerint az elmúlt öt évben voltak eredmények, a tagállamok gazdasága erősödött, a 2010-es válság előtti szintre csökkent a munkanélküliség és aktív volt a közös külpolitika.

– A bizottság sok korábbi kezdeményezést visszavont, hogy Európa ne szóljon bele mindenbe – tette hozzá.

Jean-Claude Juncker kedden értékelte a bizottság ötéves tevékenységét. Ebben több hibát elismert, mindenekelőtt azt, hogy a testület nem tájékoztatta a brit lakosságot a kilépési szavazás, a brexit előtti kampányban. Ugyanakkor leszögezte: az EB nem a nemzetek, nem a tagállamok ellenében dolgozott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.