Pompeo: A kongresszus „zaklatta” a külügyminisztérium munkatársait

Washington/Athén, 2019. október 5., szombat (MTI/dpa/EFE/ANSA) – Az amerikai kongresszus „visszaélést követett el” azzal, hogy közvetlenül vette fel a kapcsolatot a külügyminisztérium munkatársaival és „zaklatta” őket olyan dokumentumokat próbálva megszerezni tőlük, amelyek a tárcához tartoznak – jelentette ki szombaton athéni látogatásán Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Donald Trump amerikai elnök elleni alkotmányos vádemelés (impeachment) ügyével kapcsolatban.

Forrás: MTI2019. 10. 05. 19:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tiszteletben tartjuk a törvényt és át fogunk adni minden szükséges dokumentumot, de időre van szükségünk, hogy bizonyos iratokat megtaláljunk” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy a tárca már részben reagált az amerikai elnök elleni alkotmányos vádemeléshez szükséges vizsgálatokat folytató képviselőházi bizottságok dokumentumok iránti kérelmére. „Az amerikai külügyminisztérium a múlt éjszaka levelet küldött a kongresszusnak, ami az első válaszunk a dokumentumok iránti kérelemre” – mondta Pompeo.

A demokrata többségű alsóház külügyi, hírszerzési és ellenőrzési bizottságai Trump és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közötti júliusi, nagy vihart kavaró telefonbeszélgetés ügyében vizsgálódnak.

Egyes vélemények szerint az amerikai elnök ugyanis nyomást gyakorolt Zelenszkijre annak érdekében, hogy Ukrajnában induljon vizsgálat a demokraták jelenleg legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsa, a korábban alelnökként az Egyesült Államok Ukrajna-politikáját alakító Joe Biden és egy ukrán gázipari vállalat igazgatótanácsában helyet foglaló fia, Hunter Biden ukrajnai tevékenységével kapcsolatban.

A 2020-as újraválasztásáért küzdő Trump ezzel hivatali visszaélést követett el a demokraták szerint, mert Bidenék lejáratásának céljából saját javára használta fel az elnöki hatalmat. A Trumppal szembeni vádak kiegészülnek azzal, hogy az elnök katonai segélyek visszatartásával próbált meg nyomást gyakorolni Ukrajnára.

A Fehér Ház egy egyelőre ismeretlen bejelentő panasza nyomán nyilvánosságra hozta Trump és Zelenszkij július 25-ei telefonbeszélgetésének vázlatos leiratát, a képviselőházi bizottságok azonban további, részletes információt követelnek. Pompeo egyébként elismerte, hogy hallotta a beszélgetést.

Az impeachmenthez szükséges vizsgálatokat folytató képviselőházi bizottságok helyi idő szerint péntek este közölték, hogy idézést küldtek a Fehér Háznak a telefonbeszélgetés ügyében, az után, hogy lejárt a Fehér Ház számára adott határidő a telefonbeszélgetéssel kapcsolatban kért információk önkéntes átadására, és az elnöki hivatal nem tett eleget a bizottsági kérésnek. Pompeót is beidézték pénteki határidővel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.