Pompeo: Szulejmáni megölésével egy „küszöbön álló támadásnak” vették elejét

A Közel-Keleten tartózkodó sok amerikai állampolgár életét mentették meg a péntekre virradóra végrehajtott célzott támadással – fogalmazott az amerikai külügyminiszter.

Forrás: MTI2020. 01. 03. 18:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iráni Kászim Szulejmáni elleni csapásméréssel egy „küszöbön álló támadásnak” vették elejét – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken a CNN hírtelevíziónak adott interjújában.

Az amerikai diplomácia irányítója nem bocsátkozott részletekbe, de leszögezte, hogy a Közel-Keleten tartózkodó sok amerikai állampolgár életét mentették meg a péntekre virradóra végrehajtott célzott támadással. „Nem mondhatok túl sokat a fenyegetések természetéről. De az amerikaiaknak tudniuk kell, hogy az elnök (Donald Trump) döntése Szulejmáni kiiktatásáról amerikai életeket mentett meg” – fogalmazott Pompeo.

A külügyminiszter azt mondta, hogy Szulejmáni „összeesküvést szőtt” a térségben „egy nagyszabású merénylet végrehajtására”. Ez Pompeo szerint több százak életébe kerülhetett volna. A tárcavezető hangsúlyozta: az iráni tábornok likvidálásával az amerikaiak „nagyobb biztonságban vannak a térségben”.

Kiemelte, hogy az amerikai hírszerzés információi vezettek a célzott támadáshoz. „Óriási kockázattal járt volna, ha tétlenek maradunk. A hírszerzés felbecsülte a helyzetet, az elnök pedig határozottan cselekedett az éjszaka” – szögezte le Mike Pompeo.

A miniszter a Fox televíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a múlt éjszaka volt „a legmegfelelőbb idő a csapásmérésre”. Ellenkező esetben – mint mondta – muszlimok élete is veszélybe került volna Irakban és másutt is.

Donald Trump amerikai elnök péntek reggeli Twitter-bejegyzései egyikében úgy fogalmazott: „Kászim Szulejmáni tábornok hosszú időn keresztül amerikaiak ezreit gyilkolta vagy sebesítette meg, és arra készült, hogy még többeket megöljön.”

Mike Pompeo péntek délelőtt szintén a Twitteren számolt be arról, hogy telefonbeszélgetést kezdeményezett Dominic Raab brit, Heiko Maas német és Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszterrel, valamint Jang Jie-csivel, Hszi Csin-ping kínai elnök külpolitikai főtanácsadójával. Valamennyiüknek hangsúlyozta, hogy Washington „elkötelezett a feszültség enyhítése mellett” Iránnal a Kászem Szulejmáni tábornok elleni célzott támadás után kialakult helyzetben.

Twitter-bejegyzéseiben az amerikai külügyminiszter azt is közölte: tájékoztatta partnereit arról, hogy Szulejmáni kiiktatására az „amerikai életeket fenyegető támadásokra adott válaszként” került sor. A brit külügyminiszterrel folytatott beszélgetésben kifejezte háláját, hogy az Egyesült Államok szövetségesei elismerik, hogy az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egysége „folyamatos agresszív fenyegetést” jelent.

A francia diplomácia vezetőjével folytatott beszélgetéséről beszámolva Pompeo megjegyezte: Washington „osztozik az európai szövetségesekkel” abban, hogy elsődleges fontosságúnak tartja „az iráni rezsim ártalmas tevékenységének kiegyensúlyozását”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.