Pontos diagnózissal a rák ellen

Az Egyesült Államokban 2015-ben rákban elhunytak az elvileg lehetségesnél összesen több mint 8,7 millió évvel éltek kevesebbet. A kontinensnyi országban ez 94,4 milliárd dollár elő nem állított értéket jelent a 16—84 évesek körében — a különös számítás az Amerikai Ráktársaság jelentésében olvasható, amely a JAMA Oncology lapban jelent meg.

2019. 07. 18. 16:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rák a második vezető halálok az Egyesült Államokban, 2019-ben várhatóan több mint 606 ezer ember hal meg. Az egészségügyi kormányzatnak az országos tendenciákkal tisztában kell lennie, hiszen a pontos információk segíthetik a megelőzést, a betegek kezelését. Az ezt a célt szolgáló források meghatározásához szükséges adatok – tagállami és országos szinten – azonban eddig hiányoztak az Egyesült Államokban. A Farhad Islami által vezetett kutatók becslése a kiesett bevételekre vonatkozik, és nem tartalmazza a rákkal kapcsolatos egyéb kiadásokat, beleértve a kezelés és a gondozás költségeit.

Négy éve 492 ezer daganatos betegség miatti haláleset történt az Egyesült Államokban a 16–84 éves korú emberek körében, a kiesett bevétel 94,4 mil­liárd dollár, ami fejenként közel 192 ezer dollárra tehető. (A kutatók azt vették figyelembe, hogy ha időben felfedezik a betegséget és kezelik, hány évvel élhettek volna tovább.) A kutatók a különböző ráktípusok okozta kiesést is rangsorolták. Eszerint a tüdőrák vezet (21,3 milliárd dollár), a vastagbélrák a második (9,4 milliárd dollár), a mell- (6,2 milliárd dollár) és a hasnyálmirigy-daganat (6,1 milliárd dollár) következik. A 16–39 év közöttiek körében a leukémia okozta a legnagyobb kiesést, míg a 40 évnél idősebbek körében a tüdőrák vezetett.

Melldaganatos beteget készítenek elő kezelésre
Fotó: Reuters

Az egyes tagállamok ellátórendszerei között jelentősek az eltérések. Ezzel magyarázható, hogy Utah államban a százezer lakosra jutó kiesés 19,6 millió dollár volt, Kentuckyban 35,3 millió dollár. Ha minden állam Utah adatait produkálná, akkor 2015-ben 2,4 millióval lett volna kevesebb az elvesztegetett évek száma és 27,7 mil­liárd dollárral a gazdasági kár.

„Az elvesztett évek és az elvesztett jövedelem sok olyan daganat esetében magas volt, amelyeknél hatékony szűrés és kezelés áll rendelkezésre, ami arra utal, hogy a halálozások jelentős része elkerülhető” – mondta Farhad Islami.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.