Porosenko és Timosenko is eltűnhet a közéletből

Ukrajna ismét a voksolás lázában ég. A kétfordulós tavaszi elnökválasztás után július 21-én tartják az előre hozott parlamenti választásokat. Sőt nagy az esélye annak, hogy ősszel önkormányzati választások is következnek, hogy teljes legyen az elkezdődött hatalomcsere.

2019. 07. 01. 11:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint egy hónap telt el Volodimir Zelenszkij elnöki beiktatása óta. Tevékenysége eddig jobbára szélmalomharcra hasonlít, hiszen bármit is javasol, a parlament, a rada azt szándékosan gátolja. Az új államfő és a régi törvényhozás közötti konfliktus gyakorlatilag már a május 20-i beiktatási ceremónián kirobbant, hiszen Zelenszkij akkor jelentette be: szélnek ereszti a radát. Azóta az új elnök 16 törvénymódosító indítványt terjesztett a testület elé, de kivétel nélkül mindet leszavazták. Sőt még Volodimir Hrojszman kormányfő, Pavlo Klimkin külügyminiszter, Sztepan Poltorak védelmi tárcavezető és Vaszil Hricak, a biztonsági szolgálat (SZBU) főnökökének lemondását sem fogadta el, így Zelenszkij még azokra a posztokra sem nevezhet ki senkit, amelyek elvileg az ő alkotmányos hatáskörébe tartoznak.

Július 21-ig ez már így is marad. Ám az előre hozott választások után drasztikusan átalakulnak a parlamenti erőviszonyok. Addig pedig Zelenszkij államfői rendeletekkel igyekszik irányítani az országot. Egy hónap leforgása alatt 168 elnöki rendeletet írt alá, ezeknek többsége az elődjei által kiadott ukázok eltörlése volt. Igazán fajsúlyos kinevezést eddig nem volt módjában végrehajtani, holott hangsúlyozta, új főügyészt, új SZBU-főnököt szeretne, és a stratégiai tárcák irányítóira is vannak kiszemeltjei, de ezekkel kénytelen kivárni.

Volodimir Zelenszkij a hívei körében. Újabb győzelemre készül
Fotó: Reuters

A jelenlegi állás szerint kevés pártnak lesz oka örülni a parlamenti választások után, ellenben a vesztesek oldalán nagy tolongás várható. Nem kell hozzá semmiféle jóstehetség, hogy kijelenthessük: a választásnak az elnök pártja, A nép szolgája lesz a kimagasló nyertese. Csak az a kérdés, hogy egymaga képes lesz-e a parlamenti többség létrehozására. A Zelenszkij-párt a listás szavazatoknak akár az 50 százalékát is begyűjtheti, mögötte hatalmas hátránnyal az oroszbarát vezetőkből álló Ellenzéki Platform – Az Életért konfiguráció követi 12 százalék körüli támogatottsággal. A harmadik helyre jött fel a munkácsi születésű Szvjatoszlav Vakarcsuk népszerű énekes pártja, a Holosz (Hang), amely májusban még csak kétszázalékos párt volt, mára már megközelíti a két számjegyű támogatottságot. Meredeken ívelő népszerűsége, akárcsak A nép szolgája esetében, az újszerűséggel magyarázható, a szavazók új arcok iránti igényével, olyan jelöltekkel, akik eddig még nem sározták be magukat a politikai játékokban.

Ellenben Petro Porosenko volt államfő új pártja, az Európai Szolidaritás és az ukrán politika másik nagyágyúja, Julija Timosenko volt miniszterelnök pártja, a Batykivscsina folyamatosan veszíti el szavazóit. Amennyiben ez a tendencia ilyen ütemben folytatódik, a választások napjára Porosenkóék és Timosenkóék támogatottsága nem éri majd el a bejutáshoz szükséges öt százalékot.

A pontos parlamenti erőviszonyokról azonban mégis nehéz tiszta képet festeni, mert nem tudhatjuk az egyéni mandátumok elosztását, ahol kevésbé érvényesülnek a pártszimpátiák, inkább a helyi régiós ismertség és kapcsolatrendszer számít. Ezért nehéz megmondani, hogy egyedül képes lehet-e kormányalakításra A nép szolgája. Kirill Molcsanov politikai elemző szerint azonban Zelenszkijék még akkor is koalíciós társ után néznek, ha erre nem is lenne szükségük. Molcsanov a Holoszt és az oroszbarát ellenzéki platformot egyaránt el tudja képzelni ebben a szerepben. Már csak azért is, hogy osztozkodni tudjanak a felelősségen, bizonyos fájóbb intézkedések meghozatalával járó népszerűségvesztésen. Az elemző úgy gondolja, inkább szakértői kormánya lesz Ukrajnának, semmint politikai.

Összefogtak a magyar szerveztek

Beregszászban hivatalosan is aláírta a két kárpátaljai magyarságszervezet elnöke azt az együttműködési megállapodást, amely a parlamenti választáson való közös fellépést szentesíti. Brenzovics László és Zubánics László aláírása kapcsán Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár közölte: „Üdvözöljük, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség néhány éve létrejött összefogását és együttműködését a felek a mai napon újra megerősítették. Ennek a magyar–magyar szövetségnek is köszönhető, hogy az elmúlt évek eredményesek voltak a Kárpátalján élő magyarok és nem magyarok számára. Ezért is fontos, hogy a július 21-i előre hozott parlamenti választáson mindannyian az egység mellett tegyék le voksukat!” Brenzovics László, a KMKSZ elnöke az aláírás apropóján Facebook-oldalán azt írta: „A nehéz ukrajnai helyzet miatt a kárpátaljai magyarság az elmúlt években mindent felülmúló megpróbáltatásokon ment keresztül: háború, gazdasági válság, jogfosztó intézkedések. Mi azonban nem adtuk fel, a KMKSZ és az UMDSZ összefogott, együtt erősebbek vagyunk, mint valaha. Hajrá, Kárpátalja!”

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.