Porosenko visszaélhetett elnöki pozíciójával az ukrán elnökválasztási kampányban

Petro Porosenko ukrán elnöknek nem sikerült a választási kampány alatt szétválasztania az államfői munkát és az agitációs tevékenységet, és több esetben visszaélt pozíciójával a választások végeredményének befolyásolása érdekében – állapította meg az Ukrajinszka Pravda hírportál ismertetése szerint a választásokkal foglalkozó OPORA ukrán civil szervezet pénteken közzétett jelentésében.

Forrás: MTI2019. 03. 29. 16:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajnában vasárnap tartják az elnökválasztás első fordulóját.

A civil hálózat megfigyelői egyebek mellett rámutattak arra, hogy Porosenko a szociális kifizetések és a költségvetési programok ügyét felhasználta választási agitációjában. Az Interfax Ukrajina hírügynökség a jelentésből kiemelte: a vizsgált időszakban – amelyek a kampány utolsó hónapjára terjedtek ki – a kormány a nyugdíjak inflációhoz igazításáról és az állampolgároknak nyújtott rezsitámogatás készpénzben történő kifizetéséről hozott intézkedéseket. A szervezet értékelése szerint ezek a szociális intézkedések fontos részeivé váltak a választási kampánynak, „figyelembe véve felhasználásukat Porosenko agitációs anyagaiban”.

Ezen felül a megfigyelők több esetben jegyeztek fel Porosenko melletti agitációt a regionális tanácsok ülésein. Az OPORA felfedezett olyan eseteket, amikor költségvetési szervek dolgozóit vontak be közvetve vagy közvetlenül az elnök melletti kampányba. Ezen túlmenően különböző beosztású regionális tisztségviselők fejezték ki nyilvánosan, hogy támogatják Porosenkót a választáson, illetve beszéltek a nyilvánosság előtt az általa elért eredményekről.

A szervezet szerint állami forrásokat is felhasználtak agitációra, részben szociális segélyek formájában, közvetlenül a választások előtt.

Az OPORA szerint ezek a problémák „potenciálisan negatív hatással lehetnek” az egyenlő esélyek és feltételek elvének megvalósulására.

A szervezet minden jelölt esetében észlelt néhány egyedi választási szabálysértést. Java részük olyan választási nyomtatott anyag volt, amelyről hiányzott az impresszum. Ilyet találtak többek között az esélyes jelöltek közül a Volodimir Zelenszkij humoristát és a Julija Timosenkót, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltjét támogató kiadványok között. Jegyeztek fel még olyan eseteket, amikor semleges rendezvényen agitáltak valamely jelölt mellett, itt a legesélyesebbek közül Timosenko neve került említésre.

A legutóbbi felmérések szerint három jelöltnek van a legnagyobb esélye bekerülni a választás második fordulójába: Zelenszkijnek, Porosenkónak és Timosenkónak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.