Portugáliának sem tetszik, hogy Brüsszel a jogállamisági mechanizmushoz kötné az uniós pénzeket

Zárt ajtók mögött a portugál kormány Magyarország és Lengyelország mellé állt a jogállamiság kérdésében.

Magyar Nemzet
Forrás: Publico2020. 12. 01. 10:14
ORBÁN Viktor; SANTOS DA COSTA, António Luís
António Costa Portugal kormányfőt tavaly személyesen fogadta Orbán Viktor Budapesten Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/- Forrás: Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió soros elnökségét 2021. január 1-jén Németországtól átvevő Portugália zárt ajtók mögött Magyarország és Lengyelország mellé állt abban a költségvetési vitában, amelyben Mateusz Morawiecki és Orbán Viktor miniszterelnökök ellenállásukat fejezték ki az uniós kifizetésekhez rendelt jogállamisági mechanizmussal összefüggésben – legalábbis ez derült ki abból a tényfeltáró cikkből, amelyet a Publico című liberális portugál napilap hasábjain tett közzé az Investigate Europe újságírócsoport.

– Portugália a mi oldalunkon állt ebben az ideológiai vitában

– nyilatkozta a lapnak adott interjújában Witold Waszczykowski volt lengyel külügyminiszter, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelenlegi európai parlamenti képviselője, aki arról is beszélt: bár a portugál diplomaták nyilvánosan mást mondanak, zárt ajtók mögött az derült ki, hogy Portugália „erősen kritikusan” áll a jogállamisági mechanizmus kérdéséhez.

A cikk a minden tagállam kormányának az adott szakpolitikai területért felelős minisztereit tömörítő Európai Unió Tanácsának (EUT) zárt ajtók mögött zajló tárgyalásaira utalt, ahol az elmúlt hónapokban többször is témát szolgáltatott a rekordméretű, 1800 milliárd eurós uniós költségvetési csomag és a koronavírus-válságból való kiemelkedést szolgáló helyreállítási alap, illetve azok elfogadása, amelyeket Magyarország és Lengyelország egyelőre blokkol.

A magyar és a lengyel kormányfő múlt csütörtökön tárgyalt Budapesten a kérdésről, közös nyilatkozatukban pedig kilátásba helyezték: szükség esetén készek megvétózni a költségvetési csomagot. Orbán Viktor hétfőn Lengyelországba utazott, hogy Mateusz Morawieckivel megvitassák a további intézkedéseket az EU-s költségvetési tárgyalások és a soron következő uniós csúcstalálkozó kapcsán.

A Publico megkereste ez ügyben a portugál külügyminisztériumot is, ahonnan a következő választ kapta:

„A jogállamiság az a vörös vonal, amit nem szabad átlépni”, ugyanakkor hozzátették: „a portugál kormány készen áll arra, hogy olyan megoldást találjon, amellyel mindenki egyetért”.

A portugál lap Waszczykowskit idézve azt írta, a zárt ajtók mögött zajló tárgyalásokon a visegrádi országok, illetve Szlovénia és Lettország is engedékenyebb a magyar–lengyel állásponttal szemben.

Nem ez az első alkalom, hogy António Costa portugál kormányfő a magyar–lengyel álláspontot támogatja a jogállamiság kérdésében. Mint azt a Magyar Nemzet is megírta: a szocialista miniszterelnök a tavaly júliusi budapesti látogatását követően a portugál sajtónak kifejtette:

a jogállamisággal és a szabadsággal kapcsolatos uniós vitákat nem lenne szabad egy lapon kezelni a pénzügyi vitákkal.

António Costa portugál kormányfőt tavaly személyesen fogadta Orbán Viktor Budapesten
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A portugál sajtó már akkor is úgy értékelte Costa állásfoglalását, hogy Lisszabon hajlandó támogatni azt a visegrádi országok által is képviselt álláspontot, miszerint az uniós kifizetések nem köthetők homályos, politikailag motivált jogállamisági kritériumokhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.