Potápi Árpád János óvoda alapkövét tette le Nagyváradon és orvosi lakást avat Krasznán

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára óvoda alapkövét tette le csütörtökön Nagyváradon és orvosi lakást avat a nap folyamán a szilágysági Krasznán.

Forrás: MTI2019. 04. 11. 16:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagyváradi Szent László Római Katolikus Líceum óvodája épületéhez a magyar állam 115 millió forintos támogatásával építenek új, kétszintes épületszárnyat, amelynek földszintjén sporttermet és étkezőt, az emeleten pedig többfunkciós termet alakítanak ki.

Az alapkőletétel után Potápi Árpád János az MTI-nek telefonon azt mondta: örvendetesnek tartja, hogy Nagyváradon – a városban, amely oly fontos szerepet töltött be a magyar történelemben – igény van a magyar óvodafejlesztésre. Hozzátette: a magyar állam által finanszírozott Kárpát-medencei óvodafejlesztési program három ütemében hozzávetőleg 25 milliárd forint érkezik Erdélybe, amely felhasználásával 94 új óvoda épül és 102 óvodát újítanak fel.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy az alapkőletétel után meglátogatta az Ady-emlékszobát, amelyet a költő nevét viselő nagyváradi gimnáziumban a diákok, szüleik és tanáraik alakítottak ki a költészet napjára.

Elmondta: a Nemzetpolitikai Államtitkárság tízmillió forinttal támogatja annak a hatástanulmánynak az elkészítését, amely felméri, hogy milyen munkálatokat kell elvégezni és mennyibe kerül az iskolaépület felújítása. Az épület, amelyben Nagyvárad legrangosabb magyar nyelvű iskolája működik, Orsolya-rendi iskolának épült 1772-ben. Ma román állami tulajdonban van, és alapos felújításra szorul.

Az államtitkár a délutáni órákban szilágysági Krasznára utazott, ahol orvosi lakásokat ad át, amelyeket a magyar állam támogatásával a Studium Prospero Alapítvány épített.

Potápi Árpád János az MTI-nek elmondta: a magyar kormány évi 250 millió forinttal támogatja a Studium Porspero Alapítványt, amely orvosoknak és művészeknek épít szolgálati lakásokat. „Ezek a lakások azért fontosak, mert ahová épülnek, ott megtartják az értelmiségieket. Nagyon fontos, hogy az orvosok a jobb megélhetés reményében ne hagyják el azt a közösséget, amelyet szolgálnak” – magyarázta. Hozzátette: Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti és Csíkszereda után Krasznán avathat magyar állami támogatással épült szolgálati lakásokat, de várhatóan még az idén elkészülnek a gyergyószentmiklósi, nagymedeséri és borszéki hasonló lakások is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.