Pozsonyban először kerülhet nő az államfői székbe

A felmérések alapján is a legesélyesebbnek tartott, a korrupció letörését ígérő 44 éves jogásznő, Zuzana Caputová nyerte meg az elnökválasztás első fordulóját. Rajta kívül a kormánypárt, a Smer — Szociáldemokrácia jelöltje, Maros Sefcovic jutott be a második fordulóba, de ő is utcahosszal maradt le az ellenzéki jelölt mögött. Ha Caputová lesz Szlovákia elnöke, nemzedékváltás következik be északi szomszédunknál.

Beke Beáta (Kassa)
2019. 03. 18. 13:54
First round of Slovakia's presidential election
A 44 éves jogászban látják a hatalom arroganciájának legyőzőjét Fotó: David W Cerny Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előzetes felmérések beigazolódtak. A szlovák elnökválasztás első fordulójának favoritja Zuzana Caputová lett, akire a választók 40,57 százaléka szavazott szombaton. A másik esélyes jelöltre, Maros Sefcovic uniós biztosra a választók 18,66 százaléka adta voksát. Caputová a megyék többségében jelentős előnnyel nyert, egyedül Eperjes megyében volt szorosabb a küzdelem, illetve Sefcovic bástyája, Kelet-Szlovákia, ahol hét kerületben ő nyerte el a választók többségének bizalmát. A választási részvétel 48,74 százalékos volt – derül ki a szlovák statisztikai hivatal által közzétett eredményekből.

Zuzana Caputová örömét fejezte ki, hogy az elnökválasztás második fordulójában Maros Sefcoviccsal mérkőzik meg. „Szeretnék gratulálni Sefcovic úrnak ahhoz, hogy továbbjutott a második körbe. Örülök, hogy egyikünknek sem kell szembenéznünk a szélsőségességgel” – jelentette ki. Caputová minden választónak köszönetet mondott, aki rá adta le szavazatát. Tette ezt nemcsak szlovákul, hanem a kisebbségek nyelvén is.

Maros Sefcovic, a Smer – Szociáldemokrácia elnökjelöltje a következő hetekben a programját és a hagyományos keresztény értékeket akarja hangsúlyozni. Ezt ő jelentette ki azután, hogy közzétették az első kör előzetes eredményeit. „Holnaptól kezdjük elölről, a kártyákat újraosztották” – mondta Sefcovic, majd folytatta: „Semmiképp sem akarok a gonosz ellen harcolni, ahogy azt az ellenfelem prezentálja. Semmiképp sem akarom az embereket jókra és rosszakra, tisztességesekre és tisztességtelenekre osztani. Minden szlovákiai ember elnöke akarok lenni” – emelte ki.

A 44 éves jogászban látják a hatalom arroganciájának legyőzőjét Fotó: Reuters

A politikai elemzők szerint e választások nem Caputováról szólnak, hanem a tavaly lemondott Robert Ficóról és Ján Kuciak meggyilkolásáról. Egyértelmű, hogy az emberek változást akarnak Szlovákiában, és ennek a változásnak az előszele a liberális, női elnökjelölt, akinek kampánya meglehetősen egyszerű. A hős, a hatalom arroganciája ellen harcoló – amelyet Fico testesít meg – „ismeretlen kislányra” felfigyelt már a nagyvilág is.

A második fordulóba nem jutott tovább a szintén esélyesnek vélt Stefan Harabin, aki a szavazatok 14,34 százalékát szerezte meg.

Őt a szélsőséges Marian Kotleba (10,39) és Frantisek Miklosko (5,72) követi.

„Az elnökválasztás első fordulójának eredményei arról tanúskodnak, hogy Szlovákiában változik a társadalmi hangulat” – jelentette ki Bugár Béla, aki magyar jelöltként a szavazatok alig három százalékát tudta megszerezni. A Most –Híd vegyes párt képviselői találkozni és tárgyalni szeretnének Caputovával.

Arra a kérdésre, hogy ezzel világosan elutasítják-e Maros Sefcovic támogatását a második körben, Bugár azt válaszolta, hogy semmi sem kizárt.

A felmérések azt mutatják, hogy a magyarok körében is tarolt Caputová.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.