Prágában is kémkedés a vád Kína ellen

Magyar Nemzet
2019. 07. 29. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína prágai nagykövetsége visszautasította azokat a cseh médiumokban megjelent híreket, melyek szerint a Csehországban működő kínai cégek együttműködnek a kínai hírszerzéssel – jelentette az MTI a CTK hírügynökségre hivatkozva.

A diplomáciai képviselet a cseh médiához eljuttatott közleményé­ben rémhírterjesztésnek és Kína hírnevét sértő rágalmazásnak nevezte az erről szóló állításokat. A nagykövetség kinyilvánította, hogy joga van további lépéseket tenni az ügyben, és „rákényszeríteni azokat, akik ezeket a szóbeszédeket terjesztik, hogy viseljék a felelősséget értük”.

A CTK szerint a kínai nagykövetség vélhetően arra reagált, hogy a közszolgálati Cseh Rádió a múlt héten arról számolt be: a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat csehországi ágának alkalmazottai bizalmas adatokat gyűjtöttek a velük üzleti megbeszéléseket folytató személyekről. A rádió egykori Huawei-alkalmazottakra hivatkozott, a kínai óriásvállalat azonban visszautasította az erről szóló állításokat. A cseh kiber- és információ­biztonsági ügynökség tavaly decemberben óva intett a Huawei technológiáinak alkalmazásától, aminek következtében néhány cseh intézmény korlátozta a termékeik felhasználását. A ­Huawei szerint az erről szóló figyelmeztetés nem bizonyítékokon alapul.

Az amerikai–kínai kereskedelmi csatározás közepette a Huaweinek nagy kihívás megőrizni európai partnerei bizalmát, és meggyőzni mobilszolgáltató ügyfeleit hálózati berendezései biztonságáról. Az Egyesült Államok azzal vádolta meg a kínai technológiai céget, hogy mobilhálózati berendezései kémkedésre nyújtanak lehetőséget a kínai hírszerzésnek. Emiatt Washington – több-kevesebb sikerrel – az ötödik generációs (5G) mobilhálózati fejlesztésekből való kizárására akarja rávenni európai szövetségeseit.

Vang Ji kínai külügyminiszter július elején Varsóban tett látogatása során is terítékre kerültek az 5G-technológia lengyelországi alkalmazására vonatkozó kérdések. Lengyelország még nem döntött arról, hogy bevonja-e a Huaweit az 5G-hálózat kiépítésébe, Kína viszont sajtóértesülések szerint ettől teszi függővé lengyelországi beruházásait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.