Pragmatizmus helyett inkább görcsöl Brüsszel

Bogdan Duca politológus elhibázott elképzelésnek nevezte, hogy a szuverenitásukat elveszítő nemzeti kormányok mindenáron az EB és a strasbourgi parlament ideológiai útmutatásainak vessék alá magukat.

Informal Meeting of Ministers and State Secretaries for European Affairs
epa07430448 Frans Timmermans (L), Vice-President of the European Commission, arrives for the Informal Meeting of Ministers and State Secretaries for European Affairs at the National Bank Headquarters in Bucharest, Romania, 12 March 2019. EPA/ROBERT GHEMENT Fotó: ROBERT GHEMENT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A túlideologizált brüsszeli bürokrácia sajnos képtelennek tűnik annak megértésére, hogy az unió nem folytathatja úgy, ahogyan eddig – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Bogdan Duca román politológus. A bukaresti elemző elhibázott elképzelésnek nevezte azt, hogy a szuverenitásukat elveszítő nemzeti kormányok mindenáron az Európai Bizottság és a strasbourgi parlament ideológiai útmutatásainak vessék alá magukat.

– Az Európa megreformálására irányuló elgondolások ütköztetése helyett a brüsszeli fősodor erőinek görcsös ragaszkodását tapasztaljuk ahhoz a jelenlegi projekthez, amely éppenséggel radikális reformra szorul. A politikai pragmatizmust háttérbe szorítják az ideo­lógiai rögeszmék. Az Európai Parlament fősodratú erői annak ellenére bújnak ideológiák mögé, hogy ez képviselőik számának csökkenésével jár – fogalmazott Bogdan Duca. Hozzátette: ez a merev álláspont tesz egyre inkább elfogadhatatlanná mindenfajta különutas politikát az európai pártcsaládok berkein belül.

Egy nappal azelőtt, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt bizottsági elnökjelöltje Budapesten tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel a Fidesz elleni néppárti offenzíváról, az európai szocialisták „csúcsjelöltje”, Frans Timmermans (képünkön) Bukarestben dorgálta meg Viorica Dancila szociáldemokrata román kormányfőt az igazságszolgáltatási reform miatt.

Korábban a Romániában hatalmon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) kizárása is szóba került a szocialisták pártcsaládjában. Felmérések szerint ugyanakkor a PSD megnyerheti az európai parlamenti választást, s tizenegy mandátummal erősítheti a baloldaliak strasbourgi frakció­ját, azaz éppúgy meghatározó a szocia­listák csoportjában, mint a Fidesz a néppárti oldalon.

A román politikai elemző úgy véli, érdemes átgondolni, hogy olyan pártoknak, mint a PSD vagy a Fidesz ­megéri-e tagként erősíteni a fősodratú Euró­pa-politikát képviselő pártcsaládokat, amikor a saját retorikájuk egyértelműen szuverenista – mint a Fideszé – vagy egyre hangsúlyosabban szuverenista hangsúlyokkal élő, akárcsak a PSD-é. „E pártok választhatnak: kormányaik eddigi irányvonalát támogatják, vagy azoknak az európai pártcsaládoknak az útját követik, amelyeknek részei” – mondta Bogdan Duca.

A politológus azt is megjegyezte, hogy a sokat emlegetett jogállam fogalmát egyre tágabban értelmezik. Példaként említette Timmermans bukaresti fejtegetését, amiből az derült ki, hogy a holland politikus értelmezésében az jelenti a jól működő jogállamot, ha Románia az Európai Bizottság engedélyével törvénykezik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.