Pszichiátriai problémákkal küzd az ausztrál késelő

A brit Sky News beszámolója szerint a férfi azt kiabálta a rendőröknek, „Lőjetek le, meg akarok halni!”. Állítólag két napja szökött meg egy pszichiátriai osztályról.

2019. 08. 13. 17:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy embert megölt, egyet pedig megsebesített tegnap Sydney üzleti negyedében egy késsel a járókelőkre támadó fiatal férfi. A The Sydney Morning Herald online kiadása szemtanúkra hivatkozva azt írta, a 21 éves elkövető, Mert Ney „Allah akbar!” kiáltással rontott a tömegre az ausztrál város egyik népszerű utcájában. A napilap megjegyzi, noha a járókelők által ártalmatlanított és a kiérkezett rendőrök által őrizetbe vett fehér férfi viselkedése a szélsőséges iszlamista ideológia irányában tanúsított hűséget sugallta, a hatóságok által átvizsgált elektronikus eszközein az Egyesült Államokban és Új-Zélandon a közelmúltban elkövetett, fehér felsőbbrendűséget hirdető elkövetőkkel kapcsolatos erőszakcselekményekről találtak adatokat.

A brit Sky News beszámolója szerint a férfi azt kiabálta a rendőröknek, „Lőjetek le, meg akarok halni!”. Közben több ausztrál hírportál is arról számolt be, hogy Mert Neyt hosszú ideje kezelik mentális betegséggel. Noha ezt a rendőrség nem erősítette meg, médiaértesülések szerint a férfi két napja szökött meg egy pszichiátriai osztályról. A kérdés belpolitikai kérdéseket is felvet Ausztráliában, a minapi késelésre ugyanis két héttel azt követően került sor, hogy egy nőt letartóztattak, miután állítólag lefejezte az anyját.

Ellenzéki politikusok a mentálhigiénés rendszer sürgős felülvizsgálatára szólították fel a kormányt. Egy a város legnagyobb zárt pszichiátriai osztályán dolgozó ápoló a The Sydney Morning Heraldnak nyilatkozva ugyanakkor arra figyelmeztette a nyilvánosságot, hogy ne vonjanak le téves következtetéseket a pszichiátriai betegekkel kapcsolatban egy-két elszigetelt eset alapján. Mert Ney szomszédai mindenesetre megdöbbentek a történteken: elmondásuk szerint a visszahúzódó, hallgatag fiú semmilyen jelét nem mutatta annak, hogy ilyen indulatok dúlnak benne. A rendőrség tájékoztatása szerint nem kell további támadásoktól tartani, az ügyet pedig – a férfi mentális állapotának ismeretében – nem terrortámadásként kezelik.

Egy 21 éves nő holttestét csupán egy órával a késelés után találták meg egy épületben, ugyanabban az utcában, ahol a támadás történt. Az áldozatról semmilyen információt nem közöltek, médiaértesülések szerint azonban egy prostituált lehetett, akivel az elkövető kapcsolatban állt. Egy kórházba szállított 41 éves nő állapota stabil. A rendőrség tudatta: a támadó édesanyjával hosszasan beszéltek, hogy kiismerjék Ney indítékait, aki a kihallgatásokat követően bíróság elé áll majd.

A Nine News ausztrál köztelevízió egyébként úgy tudja, a támadót idén júniusban egy másik ügy miatt feltételesen helyezték szabadlábra. A rendőrség mindenesetre az ügy tisztázásáig nem kívánja kommentálni a médiában megjelent találgatásokat. Ney egyelőre kórházban van, a járókelők ugyanis székek, ládák és fémrudak segítségével ártalmatlanították a helyszínen, az összetűzés során pedig kisebb sérüléseket szenvedett. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök mikroblogján súlyos aggodalmát fejezte ki a támadás miatt, és együttérzését fejezte ki a benne érintettekkel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.