Pszichiátrián a frankfurti merénylő

Paranoid skizofrénia tüneteit mutatja, ezért veszélyt jelent a közbiztonságra az a negyvenéves eritreai ­férfi, aki egy hónappal ezelőtt a frankfurti főpályaudvaron a vonat alá lökött egy anyát és nyolcéves kisfiát, utóbbi halálát okozva. Az igazságügyi elmeszakértő jelentése alapján ezzel indokolta az illetékes bíró, hogy az elkövetőt ideiglenesen elmegyógyintézetben helyezték el. Eközben kizárták, hogy Habte Araya alkohol vagy kábítószer hatása alatt állt volna a tett idején.

Magyar Nemzet
2019. 08. 31. 7:54
null
Frankfurt, 2019. július 29. Rendőrök a németországi Frankfurt főpályaudvarán, ahol egy nyolcéves kisfiú életét vesztette, miután egy férfi anyjával együtt egy vonat elé lökte 2019. július 29-én. Az áldozat édesanyja még el tudott menekülni a nagysebességű vonat elől, de a kisfiú a szerelvény alá került és szörnyethalt. MTI/EPA/Armando Babani Fotó: Armando Babani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy valószínűséggel újra erőszakhoz folyamodhatna az az eritreai férfi, aki július végén vonat alá lökött egy anyát és nyolcéves kisfiát a frankfurti főpályaudvaron; utóbbi a helyszínen életet vesztette, míg az anyát egy idősebb nő mentette meg, akit a férfi szintén megtámadott. Az igazságügyi elmeszakértő arra a következtetésre jutott, hogy a negyvenéves Habte Araya – aki 2006 óta egyébként Svájcban élt, ahol elmeorvosi kezelésre is szorult – mentális állapota olyan tüneteket mutat, amely közel áll a paranoid skizofréniához.

Ügyészségi közlés szerint az illetékes frankfurti bíró ezzel indokolta, hogy a háromgyerekes családapát ideiglenesen pszichiátriai klinikán kell elhelyezni – számoltak be német hírportálok. Annak nem találták nyomát, hogy a férfi alkohol vagy kábítószer hatása alatt állt volna, de azt továbbra is vizsgálják, hogy szedett-e gyógyszert a merénylet idején, amelyet Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter hidegvérű gyilkosságnak nevezett.

Az egy hónappal ezelőtti merénylet felkavarta Németországot, újabb lendületet adva a menedékkérők európai befogadásáról folytatott vitának is. (Az afrikai férfi egyébként ortodox keresztény vallású.) A frankfurti pályaudvar hetes számú vágányánál emlékhelyet állítottak fel, az utasok kondoleálókönyvbe írhatják részvétnyilvánításukat, a kórházba került anya javára pedig gyűjtést indítottak. A célul kitűzött tízezer euró (3,3 millió forint) már az első napon összegyűlt, az összeg hamarosan már a százezer eurót is meghaladta.

A német vasutak, a Deutsche Bahn ezzel párhuzamosan olyan program kidolgozásába fogott, amellyel – a rendfenntartókkal együttműködve – javíthatnának a vasúti közlekedés biztonságán. Csak a frankfurti főpályaudvaron naponta félmillió utas fordul meg. A lehetőségek a német politika fantáziáját is megmozgatták; egy zöldpárti politikus a közösségi médiában lehurrogott elképzelése szerint például a vonatoknak olyan lassan kellene közlekedniük az állomásokon, hogy ne sebesüljenek meg azok, akiket majd eléjük löknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.