Putyin aláírta az új állampolgársági törvényt

Aláírta Vlagyimir Putyin elnök az orosz állampolgárság megszerzését megkönnyítő törvényt, amely egyebek között megengedi, hogy az orosz útlevélért folyamodó külföldieknek az eddigi gyakorlattól eltérően nem kell lemondaniuk le az előző állampolgárságukról.

Forrás: MTI2020. 04. 24. 22:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz állampolgárságot könnyített eljárásban Fehéroroszország, Ukrajna, Moldova és Kazahsztán állampolgárai mellett azok a külföldiek tudják megszerezni, akiknek legalább egy orosz állampolgárságú, Oroszországban élő szülőjük van. Kérelmezhetik az ilyen elbánást azok is, akik orosz állampolgárral léptek házasságra, és vele közös gyermekük van.

Ugyanez a jog megilleti az Oroszország területén élő, az orosz nyelv hordozójaként elismert személyeket, valamint a Szovjetunió azon volt állampolgárait is, akik volt szovjetköztársaságokban élve nem kapták meg ezen országok állampolgárságát.

Az új szabályozás a jogosultak esetében eltörli az a követelményt is, hogy három éven át Oroszországban kell élniük, és ott törvényes jövedelemmel kell rendelkezniük. A törvény 90 nappal a pénteki publikálását követően lép majd hatályba.

Egy, Putyin által ugyancsak pénteken jóváhagyott adóügyi törvénymódosítás mentesíti a délkelet-ukrajnai szakadár területek lakóit a 3500 rubel illeték megfizetése alól az orosz állampolgárság felvétele és helyreállítása vagy az arról való lemondás esetén (a rubel jelenleg 4,41 forintot ér).

Az orosz elnök kézjegyével látta el az a törvényt is, amely Japán kapitulációjának évfordulójáról, szeptember 2-ról 3-ra tette át a katonai dicsőség és a második világháború lezárásának ünnepét. A hazafias hagyományok ápolásának fontosságát hangsúlyozó indoklás egyebek között rámutatott: a Szovjetunióban is szeptember 3-án ünnepelték a Japán felett aratott győzelmet, amelynek kivívásáért több mint 300 ezer szovjet állampolgár kapott kitüntetést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.