Putyin az egységben látja az erőt

Hajlíthatatlan győztesként láttatta országát újévi köszöntőjében az orosz elnök. Vlagyimir Putyin ugyanakkor a 75. évfordulós második világháborús megemlékezések előtt borzolja a kedélyeket Lengyelországban, abban az államban, amely a Szovjetunió mellett a legjobban megszenvedte a világégést. A 67 éves Putyin éppen két évtizedeje ült elődje, Borisz Jelcin államfői székébe – politikai alternatívája azóta sem tűnt fel a láthatáron.

2020. 01. 01. 21:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az orosz állampolgárok egysége biztosítja az alapot Oroszország legfőbb célkitűzéseinek eléréséhez – jelentette ki újévi beszédében Vlagyimir Putyin elnök, aki éppen húsz éve, 1999. december 31-én, Borisz Jelcin államfő lemondásával jutott hatalomra. – Személyes terveink, vágyaink nem választhatóak el Oroszországtól, mert erőfeszítéseinktől és egyéni hozzájárulásunktól függ az ország jelene, jövője és gyermekeink sorsa is. (...) Egységünk az alapja bármely, magasan kitűzött cél elérésének – hangsúlyozta az orosz elnök, hozzáfűzve, „ezeket az értékeket hagyományozták ránk őseink, a hősies, hajlíthatatlan győztesek nemzedéke”. Az államfő ünnepi beszédében szót ejtett a második világháború végének idén esedékes 75. évfordulójáról is, külön köszöntve a még élő veteránokat.

Putyin ugyanakkor az óév utolsó napjaiban vihart kavart a második világháborúval kapcsolatos nyilatkozataival. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő azt közölte, az orosz elnök tudatosan hazudik a világégés kitöréséről, az ebben az összefüggésben Lengyelországról tett kijelentésekkel pedig Moszkva a jelenlegi problémáit akarja elfedni. Morawiecki arra reagált, hogy Putyin előzőleg kétségbe vonta az 1939 augusztusában kötött szovjet–német Molotov–Ribbentrop-paktum jelentőségét a világháború kirobbantásában.

A paktum titkos záradékával összhangban a Szovjetunió 1939 szeptemberében lerohanta Lengyelországot. – Putyin sokszor hazudott Lengyelország kapcsán. Mindig teljesen tudatosan tette ezt – állítja Morawiecki. A miniszterelnök szerint Putyin ezzel a többi között a Krím megszállása miatt Moszkvára kirótt EU-szankciók, valamint az Északi Áramlat 2 orosz–német gázvezeték létesítésében részt vevő cégekre kirótt amerikai büntetőintézkedések jelentette kudarcot akarja elkendőzni. – Sztálin támogatásának köszönhetően Hitler büntetlenül meghódíthatott további országokat (...), és előkészíthette a holokausztot – szögezi le Morawiecki. Az ügyben a múlt héten bekérették a lengyel külügyminisztériumba az orosz nagykövetet.

Donald Tusk volt lengyel kormányfő, az Európai Tanács korábbi és az Európai Néppárt jelenlegi elnöke Putyin „szemtelen állításairól” tett említést, a 300polityka.pl lengyel hírportál értesülései szerint pedig Morawiecki, valamint Andrzej Duda lengyel elnök is tudatában van, hogy az orosz provokációk hangneme erősödhet a volt auschwitzi haláltábor felszabadításának január 27-én esedékes 75. évfordulója előtt.

A most 67 éves Putyin – aki a szovjet állambiztonság egykori tisztjéből avanzsált a világ egyik legfontosabb országának vezetőjévé – 1999 decemberében ideiglenes államfő lett, majd a 2000-es elnökválasztást a szavazatok 53 százalékával nyerte meg. A második csecsen háború megnyitásával 84 százalékra szökött a népszerűsége. Később két elnökválasztáson is diadalt aratott, majd amikor 2008-ban az alkotmány értelmében már nem indulhatott harmadszor, helyébe a támogatásával megválasztott Dmitrij Medvegyev lépett, aki pedig őt nevezte ki kormányfőjének.

Négy további átmeneti év után, 2012-ben Putyin formálisan is visszavette a hatalmat, amelyet azóta sem engedett ki a kezéből. Jelenlegi mandátuma 2024-ig szól, politikai alternatívája nincs a láthatáron, az orosz belpolitika pedig – kis túlzással – Alekszej Navalnij ellenzéki politikus egymást követő őrizetbe vételeire korlátozódik. Elemzők úgy látják, a Putyin-érában Moszkva világpolitikai és stratégiai jelentősége összehasonlíthatatlanul nőtt a Jelcin-korszakhoz képest, noha az elmúlt évek reáljövedelem-csökkenése, a szegénység terjedése valamelyest erősíti az ellentábort.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.