Putyin: az Északi Áramlat 2 üzembe helyezése nem jelenti az ukrán gáztranzit felmondását

Forrás: MTI2019. 12. 06. 15:56
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Északi Áramlat 2 földgázvezeték üzembe helyezése nem jelenti azt, hogy Oroszország felmondja az ukrán gánztranzitot, az ügyben a gazdasági célszerűség fog dönteni – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken Szocsiban német nagyvállalatok vezetőit fogadta.

„Közeledik a befejezése az Északi Áramlat 2 gázvezeték lefektetésének, amelynek üzembe helyezése lehetővé teszi az orosz gázszállítás megkettőzését a balti nyomvonalon” – mondta Putyin, rámutatva, hogy ez hozzájárul Németország és más államok igényei kielégítéséhez.

„Szeretném hangsúlyozni, hogy ez egy magán vállalkozás, a kormány ténylegesen nem vesz benne részt. Így tehát, hogy ne legyen az ügynek másfajta értelmezése, már sokszor mondtam és még egyszer szeretném megismételni: ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy Oroszország beszűntetné a tranzitot Ukrajna területén keresztül” – hangoztatta.

Kifejezte reményét, hogy az illetékes orosz és az ukrán szakemberek kölcsönösen elfogadható megoldást találnak az orosz gáz Európába irányuló tranzitja ügyében. Elismerte ugyanakkor, hogy a Bécsben folyó tárgyalásokon mindkét fél nehezen teljesíthető követelményeket közölt.

A gáztranzit és a közvetlen ukrán gázvásárlás felújításának ügye a várakozások szerint téma lehet majd Putyin és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök között, ha a délkelet-ukrajnai válság rendezéséről tárgyaló „normadiai négyek” – Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország – vezetőinek hétfői párizsi csúcstalálkozóját kétoldalú megbeszélésre is felhasználják.

Dmitrij Peszkov, orosz szóvivő újságíróknak nyilatkozva kifejezte reményét, hogy a csúcs hozzájárul majd a válság megoldásához és megerősíti, hogy a minszki megállapodások végrehajtásának nincsen alternatívája.

Kijelentette, hogy a fórum alkalmából Putyin Emmanuel Macron francia elnökkel, Angela Merkel német kancellárral és Zelenszijjel is különtalálkozóra készül.

Mint mondta, biztos benne, hogy Párizs a tiltakozó akció ellenére is képes lesz majd biztosítani a csúcs lebonyolításának körülményeit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.