Putyin kész fenntartani az ukrán gáztranzitot

Magyar Nemzet
2019. 12. 20. 13:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkvának nem áll szándékában kiélezni az energetikai helyzetet, és kész fenntartani az orosz gáz ukrajnai tranzitját – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a tegnap Moszkvában tartott éves sajtótájékoztatóján. – Függetlenül az olyan új infrastrukturális létesítmények megépítésétől, mint amilyen az Északi Áramlat, az Északi Áramlat 2 és a Török Áramlat, fenn fogjuk tartani a tranzitot Ukrajnán keresztül. A kérdés a tranzit mennyiségében és ütemezésében van, amivel kapcsolatban szerződést lehet kötni – mondta Putyin a csaknem négy és fél órás fórumon.

Az orosz elnök kényelmes és bejáratott útvonalnak nevezte az ukrajnai csővezetéket. Mint mondta, Oroszország nem azért igyekszik átmeneti szerződést kötni a tranzitról, hogy később beszüntesse. Az MTI szerint hozzátette, hogy az Európába vezető ukrajnai útvonal hosszabb és drágább, mint a balti-tengeri. Kifejezte készségét arra, hogy az anyagi vitákban olyan egyezség szülessen, amely az ukrán felet is kielégíti.

Putyin azt állította, hogy a délkelet-ukrajnai szakadár köztársaságokban nincsenek külföldi csapatok, amelyeket a minszki megállapodások értelmében ki kellene vonni, csak önvédelmi erők, amelyek helyi lakosokból állnak. Hozzátette, mindkét oldalon vannak zsoldosok, franciák és németek, akikkel foglalkozni kell. Szavai szerint a szakadár területeken nem ők képezik a fegyveres alakulatok alapját, amelyek a tankokat és a nehéztüzérséget olyan államoktól és struktúráktól kapják, amelyek rokonszenveznek velük. Hangsúlyozta, hogy ez az ő haditechnikájuk. Közölte: a rendezés fő problémáját abban látja, hogy Kijev nem kíván párbeszédet folytatni az emberekkel, pedig a minszki megállapodások értelmében közvetlenül kellene egyezkednie a Donyec-medencei, a függetlenségüket önhatalmúlag kikiál­tott köztársaságokkal.

Az Egyesült Államokról szólva kételyét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a republikánus többségű amerikai szenátus elmarasztalhatja Donald Trump elnököt az ellene indított, közjogi felelősségre vonási eljárás során. Úgy vélekedett, hogy az „abszolút légből kapott okokból elindított” impeachment annak az amerikai belpolitikai harcnak a folytatása, amelyet a demokraták azért indítottak, mert elvesztették a 2016-os elnökválasztást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.