Putyin szerint Oroszország nem akar gyenge Európát

Vlagyimir Putyin mítosznak nevezte azt az állítást, hogy Oroszország „gyenge Európát akar”. Az orosz elnök csütörtökön Szentpéterváron válaszolt a nemzetközi hírügynökségek vezetőinek kérdéseire.

Forrás: MTI2019. 06. 06. 18:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Miért lenne szükségünk erre? Az Európai Unió a fő gazdasági partnerünk. Miért akarnánk, hogy ott felfordulás legyen? Ennek semmi értelme” – jelentette ki.

Oroszország a stabilitás és a területi integritás mellett foglal állást, és az a véleménye, hogy a gondokat csak a párbeszéd és vita révén lehet megoldani – mondta egy másik kérdésre válaszolva.

Putyin felvetette, hogy új lapot kellene nyitni Oroszország és Nagy-Britannia feszült viszonyában.

„A gazdasági és társadalmi érdekek, valamint a globális biztonság sokkal fontosabbak, mint a kémjátszmák” – utalt vissza arra, hogy egy volt orosz hírszerző, Szergej Szkripal megmérgezése miatt romlottak meg a két ország kapcsolatai. Moszkvának és Londonnak „félre kell tennie a jelentéktelen dolgokat, és a teendőkkel kell foglalkoznia” – tette hozzá.

Mint mondta, nem sértődött meg amiatt, hogy Nagy-Britannia nem hívta meg őt a normandiai partraszállás 75. évfordulója alkalmából a szigetországban tartott szerdai megemlékezésre. „Rengeteg más dolgom volt (...) és mi sem hívunk meg mindenkit minden eseményre” – hangoztatta Putyin, aki aznap Hszi Csin Ping kínai elnökkel tárgyalt Moszkvában.

Az orosz államfő azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy aláásta a globális biztonsági rendszert, amikor kilépett fontos fegyverkorlátozási megállapodásokból, vagy felfüggesztette részvételét bennük.

Erre példaként említette a rövid és közepes hatótávolságú rakéták felszámolásáról kötött szerződést (INF), és azt, hogy Washington vonakodik tárgyalni a hadászati fegyverek korlátozásáról szóló, 2021-ben lejáró harmadik START-szerződés meghosszabbításáról.

„Százszor mondtuk, hogy mi készen állunk erre, de senki sem beszél velünk” – mondta, de hozzátette, hogy a legutóbbi telefonbeszélgetése Donald Trump amerikai elnökkel „bizonyos optimizmusra bátorította”. Leszögezte ugyanakkor, hogy Oroszország egyoldalúan nem hosszabbítja meg a szerződés hatályát.

Putyin tagadta, hogy Oroszország beavatkozott volna a 2016-os amerikai elnökválasztásba.

„Nem ártottuk bele magunkat, és nem is fogjuk” – jelentette ki, és hozzátette: a kormány nem tilthatja meg az állampolgároknak, hogy kifejezzék a véleményüket az interneten.

„Hogy tilthatnánk el ettől őket? Az Egyesült Államokban van ilyen tilalom Oroszországgal kapcsolatban? – kérdezett vissza.

A sajtótájékoztatón felmerült a venezuelai válság ügye is. Az elnök szerint a venezuelai népre tartozik, hogy döntsön Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök hatalmáról.

„A venezuelai válságot a venezuelai népnek kell megoldania (...) a különféle politikai erők párbeszéde, tanácskozása és együttműködése útján” – mondta.

Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszországnak nem áll szándékában csapatokat küldeni Venezuelába.

Vannak ott szakértők, de ők a katonai és műszaki megállapodásokban vállalt kötelezettséget teljesítik. „Nem létesítünk ott semmiféle támaszpontot, és nem küldünk oda katonákat” – mondta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.