Radikális iszlamista inzultálta a francia filozófust

A zsidóellenesség általában is komoly gond Franciaországban, ahol az antiszemita megnyilvánulások tavalyra egy év alatt 74 százalékkal szaporodtak meg.

2019. 02. 19. 12:25
Solemn march in tribute to Mireille Knoll
Tüntetés során tavaly, egy zsidó asszony megölését követően. Terjed az új típusú antiszemitizmus Fotó: Simon Guillemin Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Országos nyugtalanság az Alain Finkielkraut elleni támadás után” (Le Figaro), „A sárga mellényesek sötét arca” (Le Monde), „Nyugtalanítóan sodródnak egyes sárga mellényesek” (­Libération) – egyaránt címlapon foglalkoztak a hétfői párizsi lapok a zsidó származású, közismert francia filozófus antiszemita sértegetésével.

Mint arról tegnap lapunk is beszámolt, a sárga mellényes elégedetlenségi mozgalom szombati, párizsi megmozdulásán egyes tüntetők inzultálták, és többek között mocskos cionistának nevezték, Izraelbe küldték „haza”, illetve halállal is megfenyegették a 69 éves értelmiségit, aki lengyel zsidó menekültek gyermekeként, de már Párizsban született. Finkielkrautot a rendfenntartók menekítették ki. Christophe Castaner belügyminiszter azt közölte, vizsgálat indult az ügyben, és azonosítottak egy gyanúsítottat, akiről a Le Parisien információja alapján a francia sajtó megírta, hogy radikális iszlamista körökből ismert volt a hatóságok előtt. Finkielkraut nem akart feljelentést tenni, de egy antiszemitizmus elleni szervezet megtette ezt helyette.

Tüntetés tavaly, egy zsidó asszony megölését követően. Terjed az új típusú antiszemitizmus Fotó: Europress/AFP

Az incidenstől Emmanuel Macron államfőtől kezdve Marine Le Penen, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés elnökén át egyes sárga mellényesekig az egész francia közélet elhatárolódott. Mára tizennégy politikai párt támogatásával országszerte szimpátiatüntetésekre szólítottak fel, de tegnap azt közölték: Macron elnök – aki szombaton felhívta a filozófust – nem vesz részt ilyenen. Maga Finkielkraut egy nyilatkozatban új típusú antiszemitizmusról beszélt, de szerinte nincsen szó arról, hogy az 1930-as évek közhangulata tért volna vissza Franciaországba. A személye elleni támadást annál furcsábbnak találta, mivel azon kevés értelmiségi közé tartozik, akik támogatásukról biztosították az elégedetlenségi mozgalmat. De a Le Figaro szombati, a legutóbbi tüntetés napján megjelent számában már bírálatokat is megfogalmazott, és az interjúban a sárga mellényesek margóján megfigyelt antiszemita megnyilvánulások is szóba kerülnek, már nem először.

A zsidóellenesség általában is komoly gond Franciaországban, ahol az antiszemita megnyilvánulások tavalyra egy év alatt 74 százalékkal szaporodtak meg.

Az elmúlt években ilyen indíttatású gyilkosságokra és terrortámadásokra is sor került, és évente ezrek vándorolnak ki Izraelbe a mintegy 600 ezer fős zsidó közösségből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.