Rágalmazásért pereli Strachét Kern

Strache az Ibizán rejtett kamerával készült videófelvételen többek között arról is beszél: egy informátora szerint Kern Afrikában állítólag kiskorúakkal folytatott szexuális kapcsolatot.

Magyar Nemzet
2019. 06. 06. 13:48
Heinz-Christian Strache and Christian Kern attend the TV debate after Austria's general election in Vienna
Újra feszült a volt alkancellár és a még korábban megbukott szociáldemokrata kormányfő viszonya Fotó: REUTERS/Heinz-Peter Bader
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb fejleménnyel bővült tegnap az év Ibiza-gate-ként elhíresült bécsi politikai botránya. Christian Kern volt kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) egykori elnöke rágalmazás miatt feljelentést tett Heinz-­Christian Strache lemondott alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) volt elnöke ellen, amiért az szerinte hamis állításokat közölt vele kapcsolatban a botrányt kiváltó, két évvel ezelőtti videófelvételen – adta hírül az osztrák sajtó.

Strache az Ibizán rejtett kamerával készült, kormányválságot kirobbantó videófelvételen – egy, állítása szerint ausztriai befektetésre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek – többek között arról is beszél: egy informátora szerint Kern Afrikában állítólag kiskorúakkal folytatott szexuális kapcsolatot. Kern visszautasította a vádat, és rágalmazás miatt feljelentést tett. Strache jelenleg nem élvez büntetőjogi mentességet, noha 2017-ben, amikor a botrányos videófelvétel készült, még parlamenti képviselő volt.

Újra feszült a volt alkancellár és a még korábban megbukott szociáldemokrata kormányfő viszonya
Fotó: REUTERS/Heinz-Peter Bader

Minthogy már nem rendelkezik képviselői mandátummal, számolnia kell a jogi következményekkel. Ugyanakkor Strachéra európai parlamenti mandátum vár, és maga is tett több feljelentést azok ellen, akik a videó előállításában, terjesztésében és nyilvánosságra hozatalában részt vettek. Így többek között a felvételt elsőként nyilvánosságra hozó lapokat, a német Der Spiegelt és a Süddeutsche Zeitungot is beperelte. A feljelentés szövegében konkrét személyeket is megjelölt, akik ellen nyomozás is indult, írta a távirati iroda. De a politikus egyelőre nem döntötte el, hogy elfogadja-e EP-mandátumát. Facebook-üzenetében hangsúlyozta: „Nem rólam van szó, hanem arról, hogy mi a legjobb a pártnak és Ausztriának.”

Mindeközben lapértesülések szerint az SPÖ és az FPÖ frakcióvezetői arról állapodtak meg: szeptember utolsó vasárnapján, 29-én tartanák az előre hozott parlamenti választásokat Ausztriá­ban. A dátum csaknem teljesen biztosra vehető – írta a Kronen Zeitung és a Heute című lap, noha az ország legnépszerűbb politikai ereje, az Osztrák Néppárt (ÖVP) – amelynek kancellárja, Sebastian Kurz szintén belebukott az Ibiza-gate következményei­be – korábbi voksolást sürget. A szociáldemokraták és a szabadságpártiak a nyári szünetre hivatkoztak; nem hivatalos indoklás szerint időt szeretnének nyerni, hogy minél több szavazót hódítsanak el a néppárttól. A szeptember 29-i dátumot hivatalosan még nem erősítették meg, de Brigitte Bierlein ügyvezető kancellár valószínűleg a parlamenti többség javaslatát támogatja. Alexander Van der Bellen államfő korábban egy szeptember eleji időpontról beszélt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.