Rasszizmuskártya a demokratáknál

Újra rasszizmussal vádolták meg Twitter-üzenetei miatt Donald Trump amerikai elnököt politikai ellenfelei. A demokrata képviselők legaktívabb tagjairól írt üzenetek a korai kampányhangulat miatt általános botrányt okoztak a demokrata oldalon.

2019. 07. 16. 17:04
House Oversight and Reform Committee votes on whether to find Attorney General William Barr and Commerce Secretary Wilbur Ross in contempt of Congress for withholding Census documents
Alexandria Ocasio-Cortez, ellenzéki csodafegyver Fotó: Yuri Gripas Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Érdekes, hogy ezek a »haladó« demokrata képviselőnők eredetileg olyan országokból jöttek, ahol a kormányzatok egyértelműen katasztrofálisak, a világ legrosszabbjai és legkorruptabbjai, ha egyáltalán van működőképes kormányuk. Ők pedig most hangosan és harsányan azt mondják meg az Egyesült Államok népének, a világ legnagyobb és legerősebb nemzetének, hogyan kellene kormányozni. Miért nem mennek vissza és segítenek az összeomlott, bűnözés fertőzte országokon, ahonnan jöttek? Utána visszatérhetnek ide, és megmutathatják, hogyan végezték a dolgukat. Ezeknek az országoknak szükségük van a segítségetekre, minél előbb távoztok, annál jobb. Azt hiszem, Nancy Pe­losi boldogan segít az utazás megszervezésében” – írta Donald Trump.

Bár név szerint csak Pelosit említette, nyilvánvaló, hogy a négy legaktívabb demokrata képviselőnőre utalt, Alexandria Ocasio-Cortezre, Rashida Tlaibra, Ayanna Pressley-re és Ilhan Omarra. Közülük csak utóbbi született egy külföldi országban, a működő kormányzattal nem rendelkező Szomáliában, és 12 éves korában érkezett az Egyesült Államokba. Ocasio-Cortez Puerto Ricó-i származású New Yorkból, Tlaib Detroitban született két palesztin gyermekeként, Pressley pedig cincinnati születésű, de Chicagóban nőtt fel. Erre utalva nevezték rasszistának Trump véleményét az említett honanyák, mondván nem tudnak „hazamenni”, hiszen mindannyian az USA-ban születtek.

Alexandria Ocasio-Cortez, ellenzéki csodafegyver

Fotó: Reuters

A demokrata oldalról hatalmas felháborodás követte az elnök üzenetét, a republikánusok azonban nem reagáltak a Twitter-viharra. A liberálisok mögött álló CNN úgy véli, Trump ezzel az üzenettel jelzi, hogy a 2020-as elnökválasztást a fehér, vidéki Amerikára támaszkodva akarja megnyerni. „Trump úgy lépett be a politikai életbe, hogy az első fekete elnök, Barack Obama rovására egy rasszista kijelentést tett, és ugyanezt a taktikát követi egyre nagyobb lelkesedéssel, hogy megmentse székét. És nagyon ritkán kellett ezért megfizetnie” – állítja a hírtelevízió. A demokrata oldal azonban nem egységes. A harsány képviselők ténykedését a konzervatívabb demokraták is rossz szemmel nézik, attól tartva, hogy a túl radikális képviselők elidegenítik a párttól a szavazókat. A konzervatívok közé tartozik Nancy Pe­losi, a képviselőház elnöke is, aki visszautasította Trump üzenetét.

Rövid ideig az elnök szavai egy közösségbe terelték a demokratákat, de várhatóan nem tart sokáig a béke a szocializmussal kacérkodó fiatalok és a politikai váltógazdaságot hirdető konzervatívok között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.