Ráugrottak a szövetségiek Hunter Biden adóügyeire

Az amerikai elnökválasztást megelőző hónapok háttérben folyó szimatolása után most úgy tűnik, teljes gőzzel beindul Joe Biden fia adóügyeinek vizsgálata – kínai fókusszal.

Mártonffy Attila
2020. 12. 10. 12:12
U.S. Vice President Biden and son Hunter gesture as they walk down Pennsylvania Avenue
Hunter és Joe Biden. Korrupcióra mutatnak a jelek Fotó: Carlos Barria Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Most, hogy vége az elnökválasztásnak, a szövetségi hatóságok nyílt akcióba léptek, s adóellenőrzésről értesítették Hunter Bident, Joe Biden megválasztott amerikai elnök másodszülött fiát – adta hírül tegnap ő maga, közölve, hogy erről szövetségi ügyészek tájékoztatták ügyvédeit. – Nagyon komolyan veszem az ügyet, és biztos vagyok abban, hogy egy szakmailag jó színvonalú és tárgyilagos vizsgálat megmutatja, törvényesen és megfelelően intéztem ügyeim – áll az ötvenéves üzletember közleményében.

Hunter Biden külföldi üzleti ügyeit – főleg ukrajnai ténykedését – hevesen támadta Donald Trump elnök és csapata az elnökválasztási kampány során: korrupcióval és politikai kapcsolatainak üzleti hasznosításával vádolta.

A most elindított nyomozásba nem vonták be apját, Joe Biden megválasztott amerikai elnököt, aki rövid közleményben annyit jegyzett meg, hogy fiát elvetemült személyes támadások érték az utóbbi hónapokban.

Joe Biden amerikai demokrata párti elnökjelölt (k) valamint fia, Hunter Biden (b) és felesége Jill Biden egy ünnepségen vesz részt a Delaware állambeli Wilmingtonban
Fotó: Jim Lo Scalzo / MTI/EPA

A vizsgálatot a delaware-i szövetségi ügyészség indította el, karöltve az FBI-jal és a szövetségi adóhivatal (IRS) bűnügyi nyomozóival.

A nyomozók többféle pénzügyi manővert is górcső alá vesznek, többek között, hogy az ifjabbik Biden és üzlettársai a külföldi országokkal – elsősorban Kínával – kötött üzleteik során nem sértették-e meg az adó- és pénzmosás elleni törvényeket.

Az ügyletek némelyike az FBI szerint elhárítási aggodalmakat is felvet, mint általában, ha kínai cégekkel való üzletelésről van szó.

A vizsgálódás egyébként már 2018-ban kezdődött, még Willam Barr igazságügyi miniszterré történő kinevezése előtt. Megfigyelők rámutatnak, hogy a Biden-fiú elleni vizsgálat új szintre emelése próbája lehet annak az ígéretnek, amelyet a megválasztott elnök az igazságügyi minisztérium függetlenségének megőrzésével kapcsolatban tett. A jelenlegi eljárásban ismét szerepet kaphat az az állítólag Hunter Bidenhez tartozó laptop is, amelyet az FBI még tavaly év végén foglalt le, miután felmerült, hogy az üzletember nem egészen tiszta üzleteket kötött Ukrajnában. Az azonban még nem világos, hogy a számítógép tartalmaz-e olyan anyagokat, amelyek más ügyekre is vonatkoztathatók. Korábban a New York Post szellőztette meg azt a 2015 áprilisában kelt állítólagos e-mailt, amelyet a Burisma ukrán energetikai vállalat egyik tanácsadója írt volna Hunternek, megköszönve, hogy „közbenjárt apjánál egy találkozó érdekében”. Hunter Biden abban az időben tagja volt a Burisma igazgatótanácsának. Az ukrajnai ügyek bizonyítatlansága miatt a Twitter, majd később a CNN is letiltotta az ezzel kapcsolatos bejegyzések közlését.

Az egyik nyilvánosságra került mail
Fotó: Twitter

Úgy tűnik, a mostani vizsgálódásoknak Kína áll a középpontjában. Hunter Biden ottani üzleteinek egy része nyilvánosságot is kapott a szenátus pénzügyi, valamint belbiztonsági bizottságai által közzétett meghallgatások és dokumentumok révén. Miután apja 2017 januárjában távozott a Fehér Házból mint alelnök, a fiú többek között azon munkálkodott, hogy amerikai befektetéseket hozzon össze a CEFC China Energy energetikai társaságnak.

„Ösztönzésül” még ugyanabban az évben ajándékot kapott a kínai cég alapítójától, akkori elnökétől, mégpedig egy 2,8 karátos gyémántot.

A laptopról előkerült kompromittáló fotón Hunter Biden állítólag füves cigarettát szív

Erre a nyomozók még akkor felfigyeltek, s 2019-ben Hunter a The New Yorker című lapnak azt nyilatkozta, hiba volt elfogadnia az ajándékot. Annyira kényelmetlenül érezte magát, hogy a gyémántot odaadta az egyik üzlettársának, s nem tudja, mi lett vele. Az üzlet egyébként meghiúsult, a CEFC vezetőjét pedig letartóztatták korrupció vádjával. Egyelőre nyilvánosan nem tudni, hogy Hunter Biden megfizette-e a jövedelemadót az állítólag nyolcvanezer dollár értékű gyémánt után. A másodszülött fiú később rövid ideig ügyvédje volt egy Patrick Ho nevű hongkongi üzletembernek, aki egy a CEFC által támogatott szervezetet vezetett. Hót azonban 2018-ban három év börtönre ítélték, mivel milliókkal vesztegetett meg csádi és ugandai kormánytisztviselőket CEFC-projektek befogadásáért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.