Reaktorok a sarkkörön túl

Megoszlanak a vélemények a múlt szombaton ötezer kilométeres útjára induló Lomonoszov Akadémikus nevű úszó atomerőműről. A program támogatói szerint az erőműnek köszönhetően évente ötvenezer tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás; az ellenzők újabb Csernobiltól tartanak.

2019. 08. 29. 16:00
Russia's floating nuclear power plant Akademik Lomonosov leaves Murmansk
Várhatóan decemberben csatlakoztatják a hálózatra a két reaktort Fotó: Maxim Shemetov Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A XVIII. században élt világhírű orosz polihisztorról, Mihail Lomonoszovról elnevezett különleges úszó atomerőmű tavaly tavasszal indult útnak a szentpétervári Balti Hajógyárból Murmanszkba, hogy a reaktoraiba tegyék a nukleáris fűtőelemeket. A létesítmény célállomása az ötezer kilométerre található csukcsföldi Pevek, ahol a hálózatra kapcsolás után a világ első, ilyen célból épült – nem mellesleg a legészakabbra található – atomerőműveként üzemel. A fejlesztők szerint azért jelentős mérföldkő ez a fejlesztés a világ atomenergetikájában, mert az úszó atomerőművek segítségével a legtávolabbi régiók is villamos és hőenergiához juthatnak. (1968 és 1976 között az amerikai hadsereg szintén használt úszó atomerőművet a Panama-csatornán. Az MH–1A Sturgis egy átalakított második világháborús teherhajó volt, amelyet később leszereltek.)

Az úszó atomerőműbe két KLT–40C reaktort építettek be (egyenként 35 MW villamos energia és 150 megawatt hőenergia teljesítményre képesek). Ilyen reaktorokat használnak az atomjégtörőkön. A 144 méter hosszú, harminc méter széles és nagyjából hetvenfős személyzet által működtetett létesítmény élettartama negyven év, amely további tíz évvel meghosszabbítható. Márciusban az úszó atomerőmű mindkét blokkját sikeresen tesztelték, mindkettő elérte a százszázalékos teljesítményt. Valamennyi berendezés megfelelően működött, készen állt az üzembe helyezésre. Előtte azonban Pevekben be kell fejezni a part menti létesítményeket, illetve el kell készíteni a város fűtési hálózatára kapcsolást biztosító infrastruktúrát.

Várhatóan decemberben csatlakoztatják a hálózatra a két reaktort
Fotó: REUTERS/Maxim Shemetov

Várhatóan decemberben csatlakoztatják a két reaktort a villamosenergia-hálózatra, a beépített teljesítmény százezer ember energiaellátását képes biztosítani. Az erőmű tehát nemcsak az ötezer lakosú Peveket látja el, hanem a régiót is kiszolgálja. A várost az első világháború után alapították, a múlt század negyvenes-ötvenes évei­ben munkatáborok működtek a közelében. A bebörtönzöttek urániumbányákban dolgoztak.

Az úszó „mini-Paks” az elöregedő bilibinói atomerőművet és a Csaunszk szénerőművet váltja ki, a jelenlegihez képest évi ötvenezer tonnával csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást. „Az állomás építése és létrehozása során a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség sok képviselője látogatta meg a létesítményt. Nem volt egyetlen megjegyzés vagy aggodalom sem az ökológiai biztonság szempontjából. Mindenki elégedett volt” – idézte az Euronews.com Szergej Ivanov környezetvédelmi különleges megbízottat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.