Reformok jönnek a zavargások után

Jelentős kormányátalakítást jelentett be szombaton Sebastián Pinera chilei elnök azt követően, hogy a dél-amerikai országban történelmi jelentőségű tiltakozásra került sor.

Magyar Nemzet
2019. 10. 28. 6:50
Demonstrators wave a Mapuche flag during a protest against Chile's state economic model in Santiago
A legalább 19 halálos áldozatot is követelő megmozdulásokat a metrójegyek árának emelése váltotta ki Fotó: REUTERS/Henry Romero
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős kormányátalakítást jelentett be szombaton Sebastián Pinera chilei elnök azt követően, hogy a dél-amerikai országban történelmi jelentőségű tiltakozásra került sor a társadalmi egyenlőtlenségek miatt – jelentették hírügynökségek. – Felszólítottam az összes miniszteremet, mondjanak le, hogy új kormányt alakíthassunk, és képesek legyünk választ adni ezekre a kérdésekre – mondta az államfő a nemzethez intézett üzenetében. Pinera kilátásba helyezte emellett a rendkívüli állapot feloldását. Az elnök bejelentését megelőzően az EFE spanyol hírügynökség tudósítása szerint 1,2 millióan vonultak a főváros, Santiago de Chile utcáira, hogy gazdaság reformokat követeljenek.

Chilében egy hete tartanak a tüntetések, amelyek gyakran fosztogatásokba és zavargásokba torkolltak, és legalább 19 ember halálát okozták eddig. A Reuters azt írta, több mint hétezer főt vettek őrizetbe, és átszámítva több mint 415 milliárd forintnyi kár érte a vállalkozásokat. A tüntetéshullámot a fővárosi metrójegyek árának emelése váltotta ki. Ezt ugyan visszavonták, ám a kezdeti demonstrációk felszították a helyiek elégedetlenségét az alacsony nyugdíjak és fizetések, valamint az áram-, a gázszolgáltatás, az egyetemi oktatás és az egészségügyi ellátás magas térítési díjai miatt.

A legalább 19 halálos áldozatot is követelő megmozdulásokat a metrójegyek árának emelése váltotta ki
Fotó: REUTERS/Henry Romero

Az elnök erre rendkívüli állapotot hirdetett, a közrend feletti ellenőrzést a katonaság vette át, kijárási tilalmat vezetve be Santiagóban és más nagyvárosokban is. A lépés felháborodást váltott ki a helybeliek körében, akik szerint az elnök szavai és tettei Augusto Pinochet néhai diktátor katonai uralmára emlékeztettek. Pinera új szociális paktumra is felszólított, ígéretet téve többek között a minimálbér- és nyugdíjemelésre is. Egy törvénytervezet szerint húsz százalékkal emelnék a minimálnyugdíjat.

Az ENSZ emberi jogi főbiztossága még a múlt héten vizsgálóbizottságot menesztett az országba, hogy járjon utána a zavargások során elkövetett állítólagos emberijog-sértéseknek. Michelle Bachelet, a világszervezet főbiztosa – aki két cikluson keresztül korábban maga is Chile elnöke volt – Twitter-bejegyzésében arról írt: a santiagói kormány és parlamenti képviselők is kérték az ENSZ fellépését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.