Rekordszámú illegális bevándorló érkezett Lampedusára

A dél-olaszországi szigeten az év első két hónapjában minden korábbinál többen kötöttek ki.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 02. 25. 17:28
null
Fotó: MTI/EPA/Olasz haditengerészet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz sajtóban csütörtökön megjelent adatok szerint továbbra sem csökken a migrációs nyomás a dél-olaszországi Lampedusa szigetén, ahol az év első két hónapjában minden korábbinál többen kötöttek ki.

Az olasz belügyminisztérium szintén csütörtökön közzétett adatai szerint közben az év eleje óta több mint 4300-an érkeztek Olaszországba, a tavalyi ugyanezen időszakban regisztrált több mint 2300-hoz képest, miközben 2018. január–februárban 262 bevándorlót számoltak össze.

A kevesebb mint hatezer lakosLampedusa szigetén jelenleg több mint ezer bevándorlót látnak el a regisztrációs központban, amelyet kevesebb mint kétszáz főre terveztek.

– A szigetre folyamatosan érkeznek az emberekkel teli vízi járművek: a legtöbben továbbra is Tunézia irányából kelnek útra, de egyre több az Egyiptomból érkező halászhajó is

– nyilatkozta Attilio Lucia, a jobboldali Liga párt helyi koordinátora.

Illegális bevándorlók érkeznek egy csónakban a szicíliai Lampedusa tengerpartjára
MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio

Lampedusa migránsközpontja május óta majdnem állandóan tele van. A helyzet augusztusban tetőzött, amikor a baloldali polgármester, Salvatore Martello a sziget lezárását és lakossági sztrájkot akart meghirdetni. A római kormány azonnali segítséget ígért, többek között a bevándorlók karanténhajókon való elhelyezését, ahonnan Szicíliába, onnan pedig más olaszországi táborokba szállították tovább őket.

A körülmények fél év elteltével nem változtak, sőt rosszabbodtak Rosario Costanza, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) lampedusai politikusa szerint. Elmondta, hogy a bevándorlókat már nem minden esetben helyezik át karanténhajókra, hanem egyenesen Szicíliára szállítják őket, „mégpedig ugyanazokkal a komphajókkal, amelyeken a lakosok mennek át az egyik szigetről a másikra”. Hangsúlyozta, hogy a bevándorlók között koronavírus-fertőzöttek is vannak.

Elemzők rámutattak, hogy tavaly tavasz óta folyamatos a migrációs nyomás a dél-olaszországi partokon. Nem csökkent télen sem, mivel február ellenére rendkívül jó az időjárás. Az embercsempészek kihasználták a római kormányválságot is, emiatt a politika kevésbé figyelt a bevándorlásra.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága adatai szerint az olaszországi migránstáborokban csaknem 80 ezren vannak. Tavaly majdnem 27 ezren nyújtottak be menedékkérelmet, közülük 21 százalék bizonyult jogosultnak.

Lampedusa tavaly augusztusban
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

A trieszti ügyészség közlése szerint tizennyolc személy ellen indítottak vizsgálatot illegális bevándorlás segítése miatt a balkáni útvonalon. Antonio De Nicolo ügyész hangsúlyozta, hogy embercsempész-szervezetet lepleztek le, amely kurdokat juttatott be országba, és Triesztben logisztikai hátteret, szállást adott nekik. Számítások szerint tavaly mintegy hatezren érkeztek Olaszországba a balkáni útvonalon. Többek között vizsgálat indult egy kurdokat befogadó trieszti civil szervezetet ellen, amelynek tevékenységére a terrorizmusellenes nyomozóigazgatóság is felfigyelt egy Balkánon keresztül érkezett iráni család segítése miatt, mivel a családfő az iráni hadsereg tagja volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.