Relikviaként használnák a szektavezér hamvait

Hagyatéki per indult az 1995-ös tokiói merénylet kitervelője, Macumoto Csizuo hamvai és személyes tárgyai miatt a szektavezér családjában. Az Aum Sinrikjó szélsőséges szekta tavaly júliusban kivégzett vezetője az egyik lányát jelölte meg végrendeletében, aki megsemmisítené apja veszélyes hamvait. A család többi tagja ugyanakkor kapcsolatot ápol a szektával, ők valószínűleg vallási relikviaként használnák a tömeggyilkos hagyatékát.

Buzna Viktor
2019. 07. 07. 19:44
Journalists stand in front of Tokyo Detention Center where former leader of Aum, the Japanese doomsday cult, Chizuo Matsumoto, who went by the name Shoko Asahara, was executed, in Tokyo
Újságírók Macumoto Csizuo felakasztásának helyszínénél Fotó: REUTERS/Kim Kyung-Hoon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A vádlott azért követte el a bűnöket, hogy valóra váltsa fantáziáit. Bővítette és militarizálta a szektáját, hogy királyként uralkodhasson az üdvözülés nevében. Ez a cél a tizenhárom vádpont ismeretében annyira alávaló és primitív, hogy a legsúlyosabb választ követeli – e szavakkal ítélte kötél általi halálra a japán szekta, az Aum Sinrikjó vezérét a bíróság 2004-ben.

Macumoto Csizuo (szektabeli nevén: Aszahara Sókó) ellen a tokiói szaringáztámadás után indult eljárás. 1995 márciusában a japán főváros metróhálózatának legforgalmasabb szakaszain csaptak le a vallási szélsőségesek, abban a hitben, hogy áldozataik a mennybe mennek. Az Aum Sinrikjó dogmái szerint ugyanis minden hitetlen a pokolba kerül, kivéve azokat, akiket a szekta tagjai maguk gyilkolnak meg. A támadással azt a pusztulást segítették volna elő a fanatikusok, ami a mostani, bűnös világból egy új, a szektatagok által megteremtett korba vezet át.

Újságírók Macumoto Csizuo felakasztásának helyszínénél
Fotó: REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Bár vezérük, Macumoto kezéhez nem ragadt vér, a 13 áldozatot követelő tokiói merénylet, valamint tizenöt ember életét követő egyéb gyilkosságok felbujtójaként felelnie kellett tetteiért. A bíróság nem kegyelmezett, a szektavezér 11 társával együtt került siralomházba, végül tavaly július 6-án végrehajtották rajta az ítéletet. Egy évvel a kivégzés után azonban még mindig az állam őrzi a szektavezér hamvait. Macumoto az ítélet végrehajtása előtt rendelkezett arról, hogy hamvait negyedszülött lányára bízza. Ezt a lány elfogadta, azonban csak azzal a feltétellel vállalta a temetést, ha a maradványok sosem kerülnek a gyilkos szekta, az Aum Sinrikjó kezeibe.

Macumoto beteges hitelvei ugyanis a mai napig léteznek, az Alfa nevet viselő közösségük pedig mártírként tekint kivégzett vezetőjére. A szervezetnek Macumoto családjához is van kapcsolata, az örökösök között pedig nincs egyetértés a hamvak elhelyezésében. A szektavezér által megnevezett lánya ugyanis korábban minden kapcsolatot megszakított családjával és a szervezettel is, és nem akarja, hogy egy sírhely kultikus szerepet kapjon az Alfa ideológiájában. Jogot tart ugyanakkor a hamvakra a család többsége, így az özvegy is, akiknek – japán sajtóhírek szerint – kötődése van a szektához. A hagyatéki per végéig Macumoto hamvai, valamint letartóztatásakor viselt ruhái és személyes tárgyai állami zár alatt maradnak. Csak az ítélethirdetés után dől majd el, hogy a szekta relikviáiként tisztelheti-e majd azokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.