Reménykedik a brexittárgyaló

Jean-­Claude ­Juncker, az Európai Bizottság elnöke is úgy nyilatkozott a Sky News brit hírtelevíziónak, hogy van lehetőség a megállapodásra Londonnal.

Mártonffy
2019. 09. 21. 13:31
Britain's Brexit Secretary Stephen Barclay meets with European Union's chief Brexit negotiator Michel Barnier in Brussels
Stephen Barclay (középen) Brüsszelben egyeztetett Fotó: POOL New Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lehetségesnek tartja a brit európai ­uniós tagság megszűnéséről szóló megállapodást a brit kormány brexitminisztere. ­Stephen Barclay pénteken Brüsszelben folytatott tárgyalásokat Michel ­Barnier euró­pai bizottsági főtárgyalóval. A távirati iroda szerint a találkozót köve­tően Barclay azt mondta: – A tanácskozás tükrözte a közös célkitűzést, hogy megállapodás születhessen az Európai Unió és Nagy-Britannia között. Az unió üzenete egyértelmű: elérhető a megállapodás. A delegációk jövő héten találkoznak technikai jellegű egyeztetések céljából. Az Európai Bizottság közleménye szerint Brüsszel hajlandó megvizsgálni minden olyan brit javaslatot, amely megfelel az ír–északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését szolgáló tartalékmegoldás (backstop) valamennyi célkitűzésének. Jean-­Claude ­Juncker, az Európai Bizottság elnöke is úgy nyilatkozott a Sky News brit hírtelevíziónak, hogy van lehetőség a megállapodásra Londonnal. Szerinte a tartalékmegoldást fel lehet váltani alternatív megoldásokkal.

Stephen Barclay (középen) Brüsszelben egyeztetett
Fotó: Reuters

Névtelenséget kérő uniós tisztségviselők ugyanakkor arról számoltak be, hogy a brit kormány csütörtökön írásbeli javaslatokat nyújtott be az Európai Unió és az Egyesült Királyság között megkötött, de nem ratifikált kiválási szerződés módosítására az Európai Bizottságnak. Egyidejűleg a brit kormány arra kérte brüsszeli tárgyalópartne­reit, hogy ne osszák meg az unió tagállamai­nak illetékes küldötteivel ezeket a bizalmas dokumentumokat, hanem tekintsék azokat „Őfelsége kormánya tulajdonának”. A The Guardian brit lap brüsszeli forrásai szerint az illetékesek válaszukban arra hívták fel London figyelmét, hogy minden javaslatot, módosítást kötelezően hozzáférhetővé kell tenni a tagállamok számára, mivel nekik is elemezniük kell a szóban forgó dokumentumokat a tárgyalások előrehaladása érdekében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.