Rendkívül szigorú, kéthetes karantént akarnak a német orvosok

Az intenzív osztályokon dolgozó szakemberek gyors intézkedést várnak a Merkel-kormánytól.

2021. 03. 27. 18:41
MERKEL, Angela
München, 2021. március 23. Védõmaszk viselésére felszólító tábla Münchenben 2021. március 23-án, a koronavírus harmadik hulláma idején. Angela Merkel kancellár és a szövetségi tartományok vezetõi 11 órányi egyeztetés után megállapodtak, hogy legalább április 18-áig fenntartják az országban a koronavírus-járvány miatt érvényben lévõ korlátozásokat, és a húsvéti ünnepekre további szigorításokat vezetnek be. MTI/EPA/Lukas Barth Fotó: Lukas Barth
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intenzív osztályokon dolgozó német orvosok arra figyelmeztettek, hogy az egészségügyi rendszer rövidesen túlterheltté válik, ha nem vezetnek be kéthetes karantént Németországban.

– Teljes zárlat, oltások és tesztelések szükségesek ahhoz, hogy ne teljenek meg az intenzív osztályok

– nyilatkozta Christian Karagiannidis, az intenzív terápiás és sürgősségi orvosok németországi szövetségének elnöke a Rheinische Post német regionális lapnak.

Koronavírusos beteget lát el egy egészségügyi dolgozó a stuttgarti Robert Bosch kórház intenzív osztályán 2021. március 24-én
Fotó: AFP/Thomas Kienzle

Karagiannidis arra figyelmeztette a német minisztereket, hogy azonnal hagyjanak fel a húsvétot követő nyitás tervével, mivel rendkívüli módon emelkednek az új esetszámok, és a lazítások ideje egyáltalán nem jött még el:

– Arra kérem a politikusokat, hogy ne hagyják magukra a kórházi dolgozókat!

Thomas Strobl, az Angela Merkel német kancellár vezette CDU egyik alelnöke szintén teljes zárlatot sürget a fertőzöttség növekedése miatt.

– Az az igazság, hogy egy mindent átfogó zárlatra lenne szükségünk, hogy megállítsuk a B.1.1.7 jelzésű mutációt

– közölte a Stuttgarter Zeitung német regionális lappal.

Németország egészségügyi szakemberei pénteken elmondták, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámát nehezebb lesz megfékezni, mint az előző kettőt, ami a fertőzőképesebb és veszélyesebb brit vírusmutációnak tudható be.

– Jelenleg túl gyorsan növekednek a számok, és a variánsok rendkívül veszélyesek. Ha ezt nem kontrolláljuk, megkockáztatjuk, hogy az egészségügyi rendszerünk áprilisban összeomlik

– hívta fel a figyelmet a veszélyre Jens Spahn német egészségügyi miniszter.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter a koronavírus-járvány jelenlegi alakulásáról tartott sajtótájékoztatón Berlinben 2021. március 26-án
Fotó: MTI/AP/Reuters/Hannibal Hanschke

Lothar Wieler, a Robert Koch Intézet (RKI) vezetője hozzátette: akár az is elképzelhető, hogy eléri a százezret a napi új regisztrált fertőződések száma a következő hetekben. Az egészségügyi szakember elmondta, hogy bár a német lakosság tíz százaléka megkapta az első koronavírus elleni vakcinát, ezt az eredményt teljesen felülírja a magas fertőzöttségi arány.

Wieler és Spahn egyaránt azt hangsúlyozta, hogy a húsvéti ünnepek napjait ki kell használni a vírus terjedésének feltartóztatására. Wieler felidézte, hogy tavaly húsvétkor nemigen lehetett embereket látni az utcán, a lakosság mobilitása több mint hatvan százalékkal csökkent, és ez a fegyelmezett magatartás nagyban hozzájárult az első országos fertőzéshullám megállításához.

– Ez az idén is sikerülhet – jelentette ki az RKI elnöke.

Angela Merkel és a tartományi vezetők a múlt héten valóban teljes zárlatot hirdettek az idei húsvéti időszakra is, ám az intézkedést gyorsan visszavonták, miután nyilvános ellenállásba ütköztek.

Bejelentkezésre várakozó utasok a düsseldorfi repülőtéren 2021. március 26-án. Német turisták tömege készül a közelgő húsvéti szünetben a spanyolországi Mallorcára, miután a kormány kivette a biztonsági kockázatot jelentő besorolásból a népszerű turistacélpontot
Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Az RKI szombati adatai szerint Németországban elérte a 124,9-et a hétnapi fertőzésgyakoriság százezer lakosra nézve, ami január óta újabb csúcsot jelent. Szintén ezen a napon összesen 20 472 új megbetegedést és 157 új halálesetet jelentettek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.