Rendkívüli plenáris ülést tart az EP a jövő héten

Forrás: MTI2020. 03. 19. 21:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egynapos rendkívüli plenáris ülést hívott össze jövő hét csütörtökre David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke az EP-képviselőcsoportok vezetőivel folytatott videokonferenciát követően.

Az ülés a koronavírus-járvány kezeléséhez szükséges intézkedések jóváhagyására szolgál – közölte az uniós parlament csütörtökön. A tájékoztatás szerint az Európai Parlament történetében ez lesz az első plenáris ülés, ahol távszavazással döntenek.

- Úgy határoztam, hogy az Európai Bizottság által javasolt vészintézkedések elfogadása céljából rendkívüli ülést hívok össze március 26-ra, csütörtökre. Vészhelyzetben minden rendelkezésre álló lehetőséget ki kell használnunk – fogalmazott Sassoli.

A plenárison a koronavírus-járvány hatásainak kezelésére vonatkozó, három uniós bizottsági jogszabálytervezetet vitathatják meg.

Ezek egyike az a befektetési kezdeményezés, amely 37 milliárd eurónyi kohéziós forrást biztosít a tagállamoknak a válság következményeinek kezelésére. Az uniós Szolidaritási Alap hatályának a közegészségügyre való kiterjesztéséről szóló javaslat azt a célt szolgálja, hogy közegészségügyi vészhelyzetben is fel lehessen használni a forrásokat, végül a harmadik javaslat a járvány miatt üresen járó repülők, az úgynevezett szellemjáratok leállításáról szól.

- Az Európai Parlament teszi a dolgát. A parlamentnek nyitva kell maradnia, mert a demokráciát nem állíthatja meg egy vírus. Mi vagyunk az egyetlen, az európaiak által megválasztott intézmény, és továbbra is képviselni és védeni szeretnénk a választóinkat – mondta.

Kulcsfontosságú, hogy a parlament gyorsan elfogadja a három jogszabályjavaslatot, mert ebben a példátlan helyzetben csak így juthat el konkrét segítség az uniós polgárokhoz és a tagállamokhoz – tette hozzá az EP elnöke.

Az Európai Parlament elnöksége a rendkívüli plenáris ülésre különleges szabályokat fogad el a távolból történő szavazás érdekében. A rendkívüli ülésre az április 1-2-ára tervezett plenáris ülés helyett kerül sor – közölték.

David Sassoli március 10-én önként 14 napos karanténba vonult. Az új típusú koronavírus-járvány terjedése kapcsán hozott legfrissebb olaszországi, valamint az Európai Parlament hétfőn meghozott intézkedéseire hivatkozva függesztette fel munkájának azon részét, amelyhez személyes jelenléte szükséges.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.