Rendőrök a lőfegyverek másik oldalán

David Dorn fekete volt, és egy fekete kezétől halt meg. A BLM-től az ügy nem kapott túl nagy figyelmet.

2020. 06. 15. 17:44
null
Washington, 2020. május 30. A George Floyd fekete bõrû férfi halála miatt tiltakozó tüntetõkkel dulakodnak a washingtoni Fehér Házat védõ rendõrök 2020. május 29-én. Négy nappal korábban Minneapolisban négy rendõr igazoltatás után földre teperte a 46 éves férfit, aki csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegõt, amikor az egyikük a nyakára térdelt, majd késõbb, a kórházban meghalt. MTI/EPA/Jim Lo Scalzo Fotó: Jim Lo Scalzo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

David Dorn holttestére egy St. Louis-i zálogfiók előtt találtak rá. A 77 éves férfi rendőrként dolgozta végig az életét, de még nyugdíjazása után is folytatta a szolgálatot. Június 2-án hajnalban az egyik barátjának üzleténél megszólalt a riasztó, ezért személyesen kelt útra, hogy ellenőrizze, minden rendben van-e. A tolvajokat rajtakapta, amint kipakolják a boltot. Az életével fizetett érte, hidegvérrel agyonlőtték. Feltételezett gyilkosát, a 24 esztendős Stephan Cannont a biztonsági kamerák felvételei alapján már letartóztatták, lakásán megtalálták a zálogostól ellopott televíziót is.

David Dorn fekete volt, és egy fekete kezétől halt meg. A Black Lives Matter (A fekete életek számítanak) hangorkánjában az ügy nem kapott túl nagy figyelmet. Pedig esete tipikus magyarázata annak, hogy az amerikai rendőrök miért járnak el olyan keményen és miért nyúlnak gyakran a pisztolyukhoz.

Az egész világon az Egyesült Államokban a legmagasabb a lakosságra jutó fegyverek száma. Becslések szerint a majd 330 millió emberre közel 400 millió fegyver jut, ezzel az Egyesült Államok az egyetlen olyan ország, ahol magasabb a fegyverek száma, mint a népességé. A Pew Research Center 2017-es felmérése alapján tízből négy amerikainak van valamilyen fegyvere, a fenti adatok alapján sokan többet is tartanak. Egy rendőr tehát sosem tudhatja, mire számítson egy gyanúsítottnál.

Fotó: Twitter

Miközben a nemzetközi média a rendőri túlkapásoktól hangos, érdemes egy pillantást vetni a hatóság elleni erőszak statisztikáira is. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) idei, első öt hónapot vizsgáló adatai szerint júniusig 25 egyenruhással végeztek, többségüket agyonlőtték.

Tavaly 48-an veszítették életüket szolgálat közben, közülük csak heten voltak feketék, és egy volt ázsiai származású. Egy évvel korábban 56, 2017-ben 46, 2016-ban 66 rendőrrel végeztek – a nagyságrend évek óta hasonló. A gyilkosságok száma csak a jéghegy csúcsa. A két évvel ezelőtti adatok szerint majdnem 59 ezer támadást intéztek a hatóságok ellen, melyek közül 18 ezer végződött sérüléssel. Általában a rajtaütések sülnek el balul, de a jelentés szerint egy egyszerű igazoltatás, közúti ellenőrzés is elfajulhat.

A három hete tartó, gyakran zavargásokba torkolló tüntetéseken sem kímélték az egyenruhásokat. A New York-i rendőrkapitányság már egy héttel ezelőtt is úgy becsülte, hogy több mint 700 rendőr sérült meg az utcai összecsapásokban, és a kedélyek azóta sem csillapodtak. Az Egyesült Államokban ráadásul a tüntetők nemcsak kövekkel és üvegekkel támadnak a hatóságokra. Los Angelesben például egy 29 éves rendőrtiszt, Shay Mikalonis a napokban tért magához, miután fejbe lőtték, amikor megpróbálta szétoszlatni az egyik kaszinónál a tüntetőket. Egyelőre lélegeztetőgépen van, úgy tűnik, nyaktól lefelé lebénult, de a közvetlen életveszélyen már túl van, és megismeri a családtagjait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.