Rijád is partner a migráció és a terror ellen

Magyarországnak az az érdeke, hogy a feszültségek minél inkább enyhüljenek a Közel-Keleten – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Budapesten.

Magyar Nemzet
2020. 01. 25. 10:29
SZIJJÁRTÓ Péter; DZSUBEIR, Ádel al-
Budapest, 2020. január 24. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalában fogadja Ádel al-Dzsubeir szaúd-arábiai külügyminisztert Budapesten 2020. január 24-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországnak az az érdeke, hogy a feszültségek minél inkább enyhüljenek a Közel-Keleten – mondta a külgazdasági és külügyminiszter tegnap Budapesten. Szijjártó Péter Ádil bin Ahmed al-Dzsubeir szaúd-arábiai külügyi államminisztert fogadta, majd ezt követően a távirati iroda szerint kiemelte, azonosították a pontokat, amelyekben hazánk és Szaúd-Arábia hasonló álláspontot képvisel. – Ilyen a migráció és a terrorellenes küzdelem – mondta, kifejtve: lényeges a határok védelme, fontos, hogy a segítséget oda vigyék, ahol a baj van, továbbá az, hogy a migráció kiváltó okait kell kezelni és fel kell lépni az embercsempészet ellen. – Ha a Közel-Keleten biztonsági kockázatok vannak, az újabb migrációs hullámokat indíthat el Európa felé – mutatott rá Szijjártó.

A tárcavezető kitért arra, a migráció kiváltó okainak megszüntetéséhez humanitárius akciókra van szükség, hazánk ilyeneket indít a Hungary Helps program révén.

A terrorellenes küzdelemről Szijjártó elmondta: folytatni kell az erőfeszítéseket, a cél az Iszlám Állam végleges legyőzése. Dzsubeir hangsúlyozta: hazánk és Szaúd-Arábia kölcsönösen előnyös együttműködést építhet ki például a tudományban és az oktatásban, szorosabbra fűzhetik gazdasági kapcsolataikat, és közösen léphetnek fel nemzetközi szervezetekben. Egy azzal kapcsolatos kérdésre, hogy sajtóhírek szerint Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököshöz köthető Jeff Bezos – az Amazon első embere – telefonjának feltörése, a külügyi illetékes kijelentette: ezek a sajtóhírek alaptalanok és nevetségesek.

Halovány béketerv

Illetékesek nem fűznek vérmes reményeket ahhoz az amerikai béketervhez, amelyet Donald Trump elnök a jövő héten készül bemutatni Benjamin Netanjahu izraeli ügyvezető kormányfőnek és Beni Ganc ellenzéki vezetőnek, egy hónappal az izraeli választások előtt. Mint a Jediót Ahronót online változata tegnap kiszivárogtatások alapján jelentette, a Washingtonban az „évszázad alkuja” néven emlegetett terv szerint Izrael kiterjeszthetné fennhatóságát Ciszjordánia jelenleg is izraeli ellenőrzés alatt álló körzetei 30-40 százalékára, és teljesen megtarthatná Jeruzsálemet. Négy év elteltével a palesztinok saját államot kapnának, de számos korlátozással: hadseregük nem lehet, nem köthetnek szövetséget más országokkal, a légtér és a határok felett sem gyakorolhatnának ellenőrzést.

Az elképzelés szerint le kellene fegyverezniük a Gázai övezetet és a Hamász iszlamista szervezetet. – Ez egy mintha-játék. Egyoldalú béketervet nem lehet megvalósítani. A nemzetközi közösség nevetségessé teszi és egyértelműen elutasítja majd a tervet – mondta a lapnak egy illetékes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.