Ritkán szívizomgyulladást okozhat az mRNS vakcina?

Az amerikai járványügyi hivatal jelentése szerint a Pfizer- és a Moderna-oltóanyagoknál fordult elő a mellékhatás.

2021. 06. 25. 16:16
null
Elõkészítik oltáshoz a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Fotó: Balázs Attila Forrás: MTI/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szívizomgyulladásról számolt be már több mint ezer ember az Egyesült Államokban az úgynevezett mRNS-technológiával készült Pfizer- és Moderna-vakcinákkal kapcsolatban idén április óta. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) május végén közzétett, majd szerdán frissített jelentése szerint a tünetek leginkább a serdülő fiúkat és a 16 évesnél idősebb fiatal felnőtteket érintette. A panaszosok a tüneteket néhány nappal az oltásuk után jelentették, az esetek többségében a második oltást követően.

– Az Egyesült Államokban már több mint 177 millióan kaptak legalább egy koronavírus elleni oltóanyagot, így a szívizomgyulladás rendkívül ritkának számít

– emelte ki a járványügyi hivatal.

Előkészítik oltáshoz a Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcinát a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton
Fotó: Balázs Attila/MTI

Tekintettel az esetek alacsony számára, a CDC továbbra is ajánlja a 12 évesnél idősebbeknek a vakcinák felvételét. Hangsúlyozták, hogy „az oltás a legjobb védekezés a koronavírussal szemben”. A jelentésből az is kiderül, hogy azok, akik orvosi segítségre szorultak, jól reagáltak a gyógyszerekre és gyorsan enyhültek a tüneteik, az előírt pihenést követően a betegek hamar jobban lettek. A szintén amerikai gyártású, de eltérő technológiával készült Janssen-vakcina esetében nem jelentettek hasonló tüneteket.

A szívizomgyulladás az immunrendszer válaszreakciójaként jelent meg, leggyakrabban egy fertőzés miatt. A tünetek között mellkasi fájdalomról, légzési nehézségről és gyenge szívdobogásról számolt be a CDC anyaga.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.