Robbanás történt Kabul diplomáciai negyedében

Pokolgépes merényletet követtek el hétfő reggel Kabul diplomáciai negyedében, ahol több ország nagykövetsége és a védelmi minisztérium működik. A tálib lázadók jelentkeztek az afgán védelmi minisztérium közelében elkövetett hétfői kabuli robbantás elkövetőiként, amelyben sokan megsebesültek, vélhetően többen életüket vesztették. A harcok hatósági beszámolók szerint jelenleg is zajlanak a merénylők és a biztonsági erők között a minisztérium egyik épületében.

Forrás: MTI2019. 07. 01. 7:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tálibok szóvivője, Zabihullah Mudzsahid mikroblog-bejegyzésben osztotta meg a radikális mozgalom közleményét, amely hangsúlyozza, hogy a robbanóanyaggal megrakott teherautó célpontjai a minisztériumban dolgozó kormánytisztviselők és katonák voltak.

A Reuters szerint legalább három fegyveres támadó jutott be az épületbe. A belügyminisztérium azt közölte, hogy közülük kettővel végeztek a biztonsági erők.

A Pazsvok afgán hírügynökség szerint a nagy erejű robbanás sebesültjeinek nagy része civil. A hírügynökség az afgán oktatásügyi minisztériumra hivatkozva azt jelentette, hogy csaknem ötven gyerek is a sebesültek között van. Többen megsebesültek a védelmi minisztérium irodái mellett található afgán futballszövetség dolgozói közül is.

Váhidullah Majar, az afgán közegészségügyi minisztérium szóvivője szintén megerősítette, hogy több tucat sebesültet vittek kórházba.

Hírforrások eltérő adatokat közölnek a halottak számáról: az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió a helyszínen lévő tudósítójukra hivatkozva tíz halottról számolt be, a Hszinhua kínai hírügynökség szerint azonban ez a szám már meghaladta a harmincat. Több hírügynökség viszont egyáltalán nem írt halottakról.

Az afgán belügyminisztérium egyelőre csupán a sebesültek nagy számát erősítette meg.

Naszrat Rahimi belügyi szóvivő azt közölte, hogy a területet, ahol a védelmi minisztérium mellett több diplomáciai kirendeltség és üzletközpont is található, a rendőrség különleges egységei lezárták

Korábban több afgán médium helyszíni beszámolókra hivatkozva több robbanásról adott hírt.

Robbanás történt Kabul diplomáciai negyedében

Pokolgépes merényletet követtek el hétfő reggel Kabul diplomáciai negyedében, ahol több ország nagykövetsége és a védelmi minisztérium működik.

Firdausz Faramaz kabuli rendőrségi szóvivő azt mondta, egyelőre nem tudják, mi volt a robbantás célpontja. A Reuters hírügynökség biztonsági forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy egy robbanószerekkel megrakott teherautó robbant fel a védelmi minisztérium mellett.

A helyszínen mentést végző orvosok eddig mintegy ötven sebesültről tudnak, Váhidullah Majar, a közegészségügyi minisztérium szóvivője a Tolonews nevű afgán hírportálnak azt mondta, elképzelhető, hogy ez a szám tovább emelkedik.

Az Ariana afgán hírügynökség helyszíni beszámolókra hivatkozva azt közölte, elképzelhető, hogy a Púl-e-Mahmúd Hán nevű negyed mellett Kabul más részén is robbantás történt, ezt azonban hivatalos források nem erősítették meg.

A rendőrség lezárta a környéket.

A robbantás elkövetésének felelősségét egyelőre senki sem vállalta. Az utóbbi hónapokban a tálibok és az Iszlám Állam dzsihadistái több merényletet követtek el az afgán fővárosban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.