Robert Fico: politikai bábot akarnak ültetni Venezuela élére

Politikai bábot akarnak ültetni Venezuela élére – jelentette ki Robert Fico volt szlovák miniszterelnök, a legerősebb szlovák kormánypárt elnöke szerdán a Facebook-on közzétett videó bejegyzésében.

Forrás: MTI2019. 02. 06. 22:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az, ami Venezuela körül zajlik, iskolapéldája annak, ahogyan megpróbálnak likvidálni egy létező politikai rezsimet és egy politikai bábot ültetni az ország élére” – mondta Fico azzal összefüggésben, hogy Szlovákia nem csatlakozik azokhoz az országokhoz, amelyek Venezuela elnökének Juan Guaidót.

A kérdés szerdán a pozsonyi törvényhozás európai ügyekkel foglalkozó bizottságában is terítékre került. A témában a hármas szlovák kormánykoalíció két nagyobb pártja – a Robert Fico vezette Irány (Smer) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) – azon a nézeten van, hogy Szlovákiának a kérdésben semlegesnek kell maradnia. A szlovák parlament ellenzéki pártjainak egy része, a liberálisok és a legkisebb kormánypárt, a Most-Híd viszont Miroslav Lajcák külügyminiszternek azt az álláspontját támogatja, miszerint Szlovákiának több európai uniós tagállamhoz hasonlóan el kellene ismernie elnöknek Guaidót. Bár Lajcákot az Irány jutatta a külügyi tárca élére, nem a mostani az első eset, amikor a kormány álláspontjától eltérő külpolitikát próbál folytatni.

Legutóbb Szlovákia az ENSZ globális migrációs egyezményéhez való csatlakozását próbálta elérni, sikertelenül.

Robert Fico videobejegyzésében hangsúlyozta: Szlovákiának nem szabad beállnia egyik fél mögé sem a Venezuelában zajló belpolitikai küzdelemben csak azért, hogy „megsimogassák a buksiját” Washingtonban, Brüsszelben vagy Moszkvában. Ehelyett azt az elvet kell követnie, hogy nem szabad beavatkozni más országok belügyeibe, meg kell őriznie józan ítélőképességét, és tisztelni kell a nemzetközi jogot.

„A venezuelai rezsim már jó ideje szálka a liberális nyugat szemében, de a fő ok megint az olaj, az, amiért egyes országok egymással versengve akarják elismerni azt az embert, aki még csak nem is vett részt az államfőválasztáson” – szögezte le Fico. Egy esetleges venezuelai katonai beavatkozás lehetőségére utalva megjegyezte: az amerikai vadászrepülőgépek pilótafülkéjéből még semmit sem sikerült tartósan megoldani.

Hasonló véleménynek adott hangot a téma kapcsán Lubos Blaha, a pozsonyi parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke is, aki azt mondta: támogatja, hogy Venezuela humanitárius segítségben részesüljön, de egyértelműen el kell utasítani egy amerikai inváziót és Guaidó elnöknek történő elismerését.

Miroslav Lajcák a bizottsági ülés után újságíróknak nyilatkozva azt mondta: egyelőre nincs meg a politikai támogatás arra, hogy Szlovákia egyértelmű álláspontra helyezkedjen a venezuelai történésekkel kapcsolatban.

A dél-amerikai országban azt követően mélyült el még jobban a belpolitikai válság, hogy az ellenzéki Juan Guaidó egy az államfő, Nicolás Maduro elleni tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát. A januárban államfővé ismét beiktatott Maduro puccsnak minősítette a történteket.

A világ kormányai megosztottak Guaidó személyének elismerésében: míg Oroszország mellett Kína, Törökország, Kuba, Nicaragua, Salvador, Irán, Bolívia, Fehéroroszország és Szíria is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal az élen sok – köztük számos latin-amerikai és európai – ország az ellenzéki politikust ismerte el új elnöknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.