Rohamosan nő a koronavírus-fertőzöttek száma Közép-Európában

A világjárvány második hulláma térségünkben is érezteti hatását, egyre rosszabbak a mutatók.

2020. 10. 03. 17:11
null
Prága, 2020. szeptember 25. Zár egy étterem a prágai Óvárosi téren, a háttérben az óvárosi városháza órája, az Orloj 2020. szeptember 24-én. A koronavírus járvány miatt a cseh egészségügyi miniszter elrendelte, hogy ettõl a naptól kezdve a vendéglátóhelyek csak este 10 óráig tarthatnak nyitva. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csehország: szükségállapot és iskolai korlátozás

Csehországban drasztikusan emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma. Míg szeptember elején 700 és 1000 között mozogtak a napi esetszámok, addig pénteken már 3796 ember tesztje lett pozitív, ez az eddigi legmagasabb napi érték az államban a járvány kezdete óta. A kormány ezen a héten szükségállapotot hirdetett ki, amely hétfőn lép érvénybe, továbbá szintén hétfőtől újabb intézkedéseket vezetett be a járvány megfékezésére. Az új rendelkezések szerint tilos megtartani éneklést magába foglaló koncerteket, színházi előadásokat, a sporteseményeken pedig kizárólag a sportolók és a szükséges személyzet vehet részt. Szintén jövő héttől Prágában korlátozzák a középiskolák, főiskolák és egyetemek működését, többek közt a diákok nem vehetnek részt személyesen a tanórákon. Az egyetemekre kizárólag egyéni konzultáció, könyvtári látogatás, laboratóriumi munka esetében engedélyezett a bejárás.

Szlovákia: kiszabható bírság a vészhelyzetben

Szlovákiában 679 embernél mutatták ki a koronavírust pénteken, ami az állam korábbi statisztikai adataihoz képest meglehetősen magas. Az országban augusztus vége és szeptember eleje óta növekszik gyors tempóban a betegek száma, korábban a napi új fertőzöttek száma csak ritka esetben érte el a százat is. A járvány új hulláma miatt október elsejétől vészhelyzetet hirdetett a kormány, továbbá a meglévő intézkedéseket is szigorították. A rendelkezések szerint bírság szabható ki azokra, akik megsértik az orvosi biztonsági irányelveket. A kormány egyelőre nem tervezi határainak lezárását, Magyarország az alacsony kockázatú államok listáján marad. Az új szabályozás értelmében tömegrendezvények nem tarthatók, kivéve az esküvőket, keresztelőket, temetési szertartásokat és a törvény által előírt eseményeket. Az 5–9. osztályos diákoknak kötelező maszkot viselniük, azonban a fiatalabb tanulók számára is javasolják.

Lengyelország: kötelező maszkviselés

Habár szeptember elején az ezret sem érte el a napi új betegek száma, szombaton 2367 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Lengyelországban, ezzel új rekordot állítva fel a közép-európai államban. A kormány nem tervezi a határok lezárását, ellenben szigorúbb korlátozásokat vezetnek be azokban a megyékben, ahol az új fertőzések száma gyorsabban nő, mint az országos arány. Az egészségügyi minisztérium korábbi közleménye szerint a jelenleg elérhető 8000-ről 9200-ra tervezik kibővíteni a kórházi ágyak számát, amelyeket kizárólag a koronavírus-fertőzöttek számára tartanak fenn. Az intézkedések szerint a sárga zónákban 75 főben korlátozzák a nyilvános összejövetelek létszámát – beleértve például az esküvőket is –, az ország más területein ezt száz főben határozták meg. A vörös zónákban továbbra is maximum ötven fő vehet részt a rendezvényeken. A kormány közleménye szerint maszkot mindenkinek kötelező viselnie. A legfrissebb hírek szerint Lengyelország lekerült az Egyesült Királyság biztonságos országainak listájáról.

Ausztria: távolságtartásra buzdítanak

Ausztriában erőteljesen tombol a koronavírus-járvány második hulláma augusztus vége óta, pénteken 688 ember tesztje lett pozitív, utoljára tavasszal voltak ilyen magasak a számok. A kormány közleménye szerint az ország a biztonságos újranyitás szakaszában van, a legtöbb európai országból érkezők korlátozások nélkül léphetnek be Ausztriába. Az érvényben lévő szabályozás szerint kötelező maszkot viselni a közösségi tereken – többek közt vasútállomásokon, egészségügyi intézményekben, hajókon, szabadtéri piacokon –, kivéve a hét év alatti gyermekeknek. Vendéglátóhelyeken a személyzetnek mindig, a vendégeknek pedig akkor kell maszkot viselniük, ha elhagyják az asztalukat. Az éttermekben javasolják az asztalfoglalást, illetve az érintés nélküli fizetést. A kormány arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben van rá mód, egy méter távolságot tartsanak egymás között az emberek, ez alól kivételek azok az esetek, ahol a nagy létszám miatt ez nem megoldható – például tömegközlekedési eszközökön, éttermekben.

Szlovénia: a karanténban is jár a bér

Szlovéniában hamar és kevés fertőzöttel csengett le a koronavírus-járvány első hulláma, azonban szeptember óta rohamosan növekszik a napi új betegek száma. Pénteken 238 pozitív tesztet regisztráltak, ezzel megdöntve az országos rekordot. A szlovén kormány e heti közleménye szerint elfogadták a munkahelyek megőrzésére, az idősek gondozására és a vírus terjedésének megakadályozására irányuló pénzügyi támogatások ötödik csomagját. Eszerint a karanténban lévő munkavállalók megkapják a teljes bérüket, amennyiben pedig a gyermekük kerül karanténba, úgy a szülők a fizetésük 80 százalékához jutnak hozzá. Szlovéniában is kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, illetve a zárt légterű nyilvános helyiségekben, emellett a kézfertőtlenítő kötelező használatát is előírják. Az éjszaki klubok és a szórakozóhelyek egyelőre nem nyithatnak ki, azonban a vendéglátóhelyek reggel 6 óra és este fél 11 között nyitva lehetnek.

Románia: a gyerekek körében terjed a vírus

Már nyáron megkezdődött a korábbinál jóval erősebb második hullám Romániában. Pénteken az eddigieknél jóval magasabb, 2343 embernél diagnosztizálták a koronavírust, szombat délelőtt pedig 2064 új beteget jelentett a stratégiai kommunikációs csoport. Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szerint a számok rohamos emelkedése annak is köszönhető, hogy az iskolákat újraindították, a héten több mint 770 gyermek tesztje lett pozitív. Az oktatás szeptember közepén kezdődött meg, ekkor az intézmények közel 70 százalékában tartottak órákat, több létesítmény pedig a hibrid oktatási rendszer mellett döntött. – Kétségtelen, hogy ez egy komoly helyzet, mert soha nem találkoztunk ilyen sok esettel az egymást követő napokban – mondta Alexandru Rafila mikrobiológus, az Egészségügyi Világszervezet romániai képviselője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.