Román korrupciós perben közvetített Joe Biden fia

Joe Biden amerikai elnök fia, Hunter ajánlotta ügyvédnek az FBI 1993 és 2001 közötti igazgatóját Románia egyik nagy visszhangot kiváltó korrupciós perében.

U.S. Vice President Biden and son Hunter gesture as they walk down Pennsylvania Avenue
Hunter és Joe Biden. Korrupcióra mutatnak a jelek Fotó: Carlos Barria Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök fia, Hunter ajánlotta ügyvédnek az FBI 1993 és 2001 közötti igazgatóját Románia egyik nagy visszhangot kiváltó korrupciós perében. Louis Freeh azt a Gabriel Popoviciu üzletembert védte, aki ezer szállal kötődött magas rangú politikusokhoz, de a titkosszolgálatokhoz is. 2017-ben ítélték jogerősen hét év börtönbüntetésre, miután vétkesnek találták egy 224 hektárnyi fölterület jogtalan megszerzésében. Az üzletember jelenleg még Londonban tartózkodik, kiadatása ügyében a végleges brit bírósági döntésre várnak a bukaresti hatóságok. Popoviciu a kommunizmus idején Ion Dincă román miniszterelnök-helyettes lányát vette feleségül. Közvetlenül a rendszerváltozás után kiment az Egyesült Államokba, ahonnan később visszatért hazájába. Elkezdett üzletelni, s idővel Románia egyik legbefolyásosabb ingatlanbefektetőjévé nőtte ki magát.

Hunter és Joe Biden. Korrupcióra mutatnak a jelek
Fotó: Reuters

Hunter Biden szerepe a romániai perben a New York Post által közölt e-mailekből derül ki.

A nyilvánosságra hozott üzenetekben a jelenlegi amerikai elnök fia kéri az FBI volt vezérét Popoviciu védelmének az elvállalására.

A tényfeltáró írás szerint Hunter Biden és Louis Freeh több alkalommal is találkoztak az akkor még Laura Kövesi által vezetett román korrupcióellenes hatóság (DNA) ügyészeivel, de kapcsolatban áltak a Román Hírszerző Szolgálattal is. Popoviciu ellen egyébként már 2007-ben vizsgálatot indított a DNA. Ugyanabban az ügyben Cornel Șerbant, a román belügyminisztérium titkosszolgálatának a volt vezetőjét is elítélték két év és hat hónap börtönbüntetésre, miután kiderült: az ingatlanbefektető felkérésére Șerban nyomást gyakorolt az ügyészre, hogy ne indítson büntetőjogi vizsgálatot.

Miután Popoviciu elvesztette a pert, Freeh közleményben adott hangot „mély csalódottságának”. Azt is hozzátette, hogy a legfelsőbb bíróság döntésének nincs törvényi és jogi megalapozottsága. A Hunter Biden által ajánlott ügyvéd akkori érvelését idézve a román lapok kiemelik, hogy a Popoviciu elleni perben Freeh csapata számos ténybeli és jogi hiányosságra hívta fel a figyelmet, miután megvizsgálta a bizonyítékokat, beleértve az ingatlanbefektető beszélgetéseiről titokban készült hangfelvételeket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.