Románia támogatja Észak-Macedónia euroatlanti integrációját

Az Európai Uniós soros elnökségét ellátó Románia támogatja Észak-Macedónia mielőbbi euroatlanti és európai integrációját – hangoztatta Viorica Dancila kormányfő csütörtökön, miután Zoran Zaev macedón miniszterelnökkel tárgyalt Bukarestben.

Forrás: MTI2019. 02. 28. 18:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös sajtóértekezletükön beszámolt arról, hogy Románia a közeljövőben lezárja az Észak-Macedónia és NATO közötti csatlakozási szerződés ratifikációs eljárását: az erről szóló dokumentumot szerdán egyhangúlag szavazta meg a bukaresti képviselőház. Dancila gratulált vendégének a görög-macedón – csaknem három évtizede húzódó – névvitát lezáró preszpai megállapodáshoz, és reményét fejezte ki, hogy ennek eredményeként megvalósulhat a balkáni ország európai integrációja, amelyet Románia határozottan támogat.

A kétoldalú gazdasági együttműködés élénkítése érdekében a két kormányfő megállapodott arról, hogy még idén román-macedón üzleti fórumot szerveznek.

Zaev felidézte, hogy 11 évvel ezelőtt országa éppen Bukarestben szalasztotta el azt a történelmi alkalmat, hogy a NATO tagja lehessen. Rámutatott, a mai szkopjei kormány az integrációhoz szükséges lényeges reformokon dolgozik, és a „demokrácia útjára” helyezte az országot.

Egy hónappal korábban, Bujar Oszmani európai ügyekért felelős macedón miniszterelnök-helyettes is Bukarestben járt, akit George Ciamba, az európai ügyekért felelős román tárca nélküli miniszter azzal biztatott, hogy az EU akár már az idei év első felében, a román uniós elnökség idején megkezdheti a csatalakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.