Románia tárt karokkal várja az amerikaiakat

Az Egyesült Államok a Németországból kivont katonákat Lengyelországba és a Fekete-tenger térségébe küldené.

US soldiers walk next to M1 Abrams tanks at the Mihail Kogalniceanu Air Base
ROMANIA-ARMY/U-S Fotó: Inquam Photos Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klaus Johannis román elnök üdvözölte az Egyesült Államok azon szándékát, hogy a Németországból kivont katonák egy részét Lengyelországba, illetve a Fekete-tenger térségébe küldi, és ezzel a NATO keleti szárnyát erősíti, amit Románia régóta szorgalmaz. Az államfő a szerdai sajtótájékoztatóján ugyanakkor kitérő választ adott arra, hogy Románia csatlakozik-e egy Kína elleni koalícióhoz, amelynek létrehozását Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szorgalmazza. Mark Esper amerikai védelmi miniszter közlése szerint 11 900 katonát vonnak ki Németország területéről, s ezek egy része a Fekete-tenger partján fekvő bázisokra kerül. Romániában jelenleg a Constanța melletti Mihai Kogălniceanu légibázison állomásozik a legtöbb amerikai katona, de működik az Olt megyei Deveselun az Aegis rakétaelhárító-rendszer, és az aranyosgyéresi katonai légibázison is rendszeres az amerikai jelenlét. Nemrég elfogadott nemzetbiztonsági stratégiájában Bukarest az Egyesült Államokat nevezi meg legfőbb szövetségesként, és veszélyforrásként jelöli meg Oroszországot. A napokban egyébként román vadászgépek fogtak el négy orosz harci repülőgépet. Két Tu–22-es stratégiai bombázó, valamint az őket kísérő két Szu–27-es vadászgép megközelítette az észak-atlanti katonai szövetség légterét a Fekete-tenger fölött, a NATO szövetséges légi parancsnoksága értesítette Bukarestet, Románia légiereje pedig vadászgépeket küldött a repülők elfogására. A románok két szovjet gyártmányú, majd izraeli segítséggel korszerűsített MiG–21 Lancert vezényeltek a feladat elvégzésére. A Főtér erdélyi portál beszámolója szerint az eset még nemzetközi vizek fölött történt, az oroszok nem kockáztatják meg, hogy megsértsék a NATO-tagállamok légterét, az ilyen repülések célja elsősorban a nyugatiak bosszantása, valamint az, hogy jelezzék: továbbra is számolni kell velük.

Fotó: Reuters

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.