Rosszul érzik magukat a szabadban a színes bőrű emberek?

A sokéves elnyomás vezetett oda, hogy a színesvbőrű emberek nem érzik jól magukat a természetben, ezen pedig változtatni kell a haladó gondolkodók szerint. Az is problémát jelent, hogy a síparadicsomokban főleg fehér emberek vannak – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség által közzétett cikkben.

Forrás: v4na hírügynökség2021. 03. 20. 15:22
null
Forrás: twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több alkalommal merül fel, hogy egyes kültéri sportok, így például a túrázás és a síelés valójában rasszisták és kirekesztők. Ennek a jelenségnek számos alapot tulajdonítanak a „haladó” baloldali gondolkodók.

A Vermonti Egyetem szociológus professzora, Dan Krymkowski egy egész könyvet szentelt annak, hogy az afroamerikaiak mennyire alulreprezentáltak, ha a művészeti és a kültéri szabadidő töltéséről van szó – például síelésről, túrázásról vagy a klasszikus zenéről. Szerinte a faji-etnikai társadalomgazdasági különbségek vezettek idáig, és ehhez hozzájárult még egy folyamatos, történelmi diszkrimináció, mind nyíltan, mind a háttérben.

A könyv (The Color of Culture: African American Underrepresentation in the Fine Arts and Outdoor Recreation) leírása szerint az okok az intézményes rasszizmusban rejlenek, ami továbbra is megmérgezi az Egyesült Államokat.

Hasonló témában jelentetett meg egy cikket a Los Angeles Times is, amiben arról írtak, hogy a túrázás körül komoly sokszínűségi problémák vannak. A lap szerint a hosszú ideje tartó elnyomás és a történelmi akadályok számos színes bőrű embert megakadályoztak abban, hogy jól érezzék magukat a szabadban.

Erre azonban van megoldás, mert elkezdtek csoportok szerveződni azért, hogy a színes bőrű emberek találkozzanak a természettel. Kaliforniában például a szabad levegőn való időtöltést még színesebbé akarják tenni, amihez az első lépés általában az, hogy elmennek az emberek túrázni.

De nemcsak a túrázást tartják a színes bőrű emberekre nézve kirekesztőnek, hanem a síelést is. Erről a BBC műsorában beszéltek, aminek az volt a központi eleme, hogy túl sok fehér, ugyanakkor túl kevés fekete bőrű ember síel. Az egyik műsorvezető elmondása szerint a drága síparadicsomokban az a közös vonás, hogy mindegyikben csak fehér emberek síelnek, ő legalábbis ezt tapasztalta az évek során.

A másik műsorvezető szerint az emberek sokszor észre sem veszik ezt, amit azzal magyarázott, hogy ha valaki a többség része, akkor más csoportokra már nem is igazán figyel. Ha azonban veszi a fáradságot, és más szemüvegen át kezdi el nézni a világot, akkor rájön, hogy ezeken a helyeken, azaz a síparadicsomokban nem valósul meg az egyenlőség.

Az eredeti cikk V4NA nemzetközi hírügynökség oldalán jelent meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.