Saját idősotthont kapnak a madridi LMBTQ-társadalom tagjai

Év végén átadják Spanyolország első idősotthonát, amely az LMBTQ-társadalom tagjainak épül. Az épületet egy madridi egyesület finanszírozza. Szobáiba elsősorban rászoruló, egyedülálló, saját generációjuk által kirekesztett 65 év feletti LMBTQ-időseket költöztetik majd be.

2021. 07. 26. 12:59
Spain: Pride celebrations
(6/25/2021) The streets of the Chueca neighborhood are displayed with flags and color to start celebrating the gay pride festivities from June 25 to July 4. The Minister of Education and spokesman for the regional Executive, Enrique Ossorio, has defended in the press conference after the first Governing Council of the Community of Madrid the content of the LGTBI laws in force in the region although he has opened to modify certain articles. (Photo by Alberto Sibaja/Pacific Press/Sipa USA)No Use Germany. Fotó: Pacific Press/Sipa USA via Reute
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Saját idősotthont kapnak a madridi LMBTQ-társadalom tagjai. A Josete Massa nevet viselő intézményt 2019-ben kezdte el építtetni az egyik madridi egyesület, mely az idős leszbikus, meleg, bi- és transzexuális társadalom tagjainak jogait képviseli a spanyol fővárosban. Az otthon munkálatait félbe kellett szakítani a 2020-ban kirobbant koronavírus-járvány miatt, ezért az átadása 2021-re tolódott; jelenleg év végére tervezik az átadóünnepséget.

Az egyesület elnöke, Federico Armenteros tájékoztatása szerint olyan 65 év feletti LMBTQ-tagok foglalhatják majd el a szobákat, akik elesettek, rászorulók vagy egyedülállók. Az épület Madrid Villaverde városrészében épül, és négy emeleten összesen 66 férőhelyet biztosít majd. A helyekre a szociális szolgálatokon keresztül lehet pályázni, tehát teljesen nyilvános lesz.

Az egyesület hozzátette: a jobboldali vezetés alatt álló Madrid LMBTQ-törvénye támogatja az ehhez hasonló elképzeléseket, ezért – bár egyelőre csak egy apró lépésnek tűnik a körülbelül 160 ezer fősre becsült spanyolországi, idős LMBTQ-társadalom méretéhez képest – folytatják a munkát és nem állnak meg egy rezidencia átadásánál. Céljuk, hogy az idős korosztályból kikerülő LMBTQ-emberek szabadon, társadalmi elutasítás nélkül élhessék le életük hátralévő részét. Az otthonban a tervek szerint kifejezetten a különböző kategóriákba sorolható társadalom tagjainak megfelelő programokat, foglalkozásokat is szerveznek majd.

Armenteros hozzátette: azért részesítik előnyben a rászorulókat, mert az idős LMBTQ-embereket fiatalon megfosztották alapvető jogaiktól, például nem dolgozhattak úgy, ahogyan szerettek volna. Nem vették fel őket bizonyos pozíciókba, vagy ha mégis, amint kiderült, hogy eltérnek az átlagtól, elbocsátották őket. A legtöbb LMBTQ-személy egyéni vállalkozóként tudott csak boldogulni, nyugdíjuk pedig alig haladja meg a havi 600-700 eurót. Az egyesület arra számít, hogy a jelentkezők többsége rossz anyagi körülményei miatt fog pályázni az új rezidencia szobáira.

Spanyolországban a villaverdei lesz az első olyan idősotthon, mely a kiegyensúlyozott, boldog időskort kíván teremteni az LMBTQ-társadalom tagjainak. Az ő generációjuk ugyanis még intoleráns, ezért a hagyományos rezidenciákon rendszerint kirekesztik, elutasítják a hagyományostól eltérő embereket. A Spanyolországban június végén elfogadott új transztörvény értelmében a jövőben már az LMBTQ-rezidenciák megalapítása is könnyebb lesz, ezért számuk jelentősen megugorhat a következő években.

Forrás: 65ymas, 60 y mucho mas

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.